miercuri, 30 septembrie 2015

Mănăstirea Petru Vodă distruge propunerea de impunere a educației sexuale în şcoli: E o programă sociopată creată de o ultraminoritate

http://www.activenews.ro/stiri-educatie/Manastirea-Petru-Voda-distruge-propunerea-de-impunere-a-educatiei-sexuale-in-scoli-E-o-programa-sociopata-creata-de-o-ultraminoritate-125184

Ca răspuns la scrisoarea (de ieri) de cerere a unei platforme de educaţie sexuală marxist-leninistă în şcolile României moderne, suntem nevoiţi să reamintim câteva principii specific naţionale şi raţionale care se pare că le sunt complet străine domnilor activişti semnatari ai scrisorii.

Sufletul, gândul, imaginaţia, voinţa, simţirea, sunt adesea mai importante decât faptele, gesturile şi acţiunile exterioare. Acest principiu este respectat şi în Justiţie, în cazurile când responsabilitatea (recunoaşterea meritelor ori aplicarea pedepselor) este mai mare pentru cel ce a gândit un fapt decât cel care doar l-a executat (autorul moral versus autorul faptei). Iată de ce e imperativ ca educaţia să pornească întotdeauna de la premisa supremaţiei Sufletului asupra Trupului, nu invers, cum susţin ONG-urile semnatare ale cerinţelor de sexualizare explicită şi sistematică, mai mult decât deja o fac concernurile multinaţionale de marketing şi entertainment.
 
În orice studiu se porneşte de la noţiunile de bază, nu de la amănunte. Deci, dacă chiar s-ar dori elevarea cunoaşterii, ar trebui să se înceapă de la o educaţie antropologică, şi nu de la explicarea amănunţită, către nişte copilaşi fragili, a unor noţiuni care nu ţin nici măcar de firea umană. Cursurile de aşa-zisă educaţie sexuală sunt de fapt nişte tratate care tot reinventează roata şi apa caldă. Autorii şi promotorii lor ignoră propria lor existenţă ca rod al unor părinţi care n-au avut nevoie de manuale, ONGuri şi forumuri de discuţii publice ca să se iubească şi să-i zămislească.
 
Prin fire, omul consideră iubirea ca pe ceva sacru, iar modul de a o exprima, ca pe ceva absolut intim. Gingăşia şi farmecul sădit în fire de Dumnezeu, Care este Însăşi Iubirea, se văd ameninţate de grosolănia unor oameni pentru care sexualitatea este valoarea supremă a vieţii şi pentru care nu există respect pentru intimitatea altuia. În felul în care este concepută şi prezentată, ideologia numită „educaţie sexuală” (un corolar al revoluţiei ateiste) urmăreşte desacralizarea fiinţei umane, potrivit manastirea.petru-voda.ro.
 
Acest curriculum sociopat cerut de către o ultraminoritate care desfide virtutea se adresează copiilor în termeni şi imagini sexuale explicite, în modul cel mai evident ateo-materialist, cu efectul de a suscita şi a perverti, deci de a deprinde, nu de a educa.
E o regulă ştiută că educaţia are nevoie de raţiunea netulburată de simţuri. Agresarea copiilor cu imagini şi conversaţii de natură sexuală nu educă, ci excită. Cu alte cuvinte, corupe.

Pentru o înţelegere suficientă şi etică a comportamentului intim, orele de biologie explică partea funcţională, orele de educaţie civică, diriginţie, literatură, filozofie şi psihologie explică partea sufletească. În familie şi între prieteni se discută aspecte mai intime, la doctor aspectele fizice, la duhovnic aspectele sufleteşti. Activitatea sexuală este o intimitate. Nu se pot concepe cursuri de respiraţie, de circulaţia sângelui sau de excreţie, şi nici despre cum să fii romantic. Unele lucruri se învaţă singur. Alte lucruri nici nu trebuie învăţate. („Desfrâu şi orice necurăţie să nu se pomenească între voi, cum se cuvine sfinţilor; că nici un desfrânat sau necurat, care este un închinător la idoli, nu are moştenire în împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu. Nu fiţi părtaşi la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă osândiţi-le pe faţă, căci cele ce se fac întru ascuns de ei ruşine este a le şi grăi” – spune Sfântul Pavel).

Educaţia publică vizează alte subiecte. Între ele, cel mai important considerăm că este antropologia, din care derivă toate ştiinţele sociale, la fel cum toate artele şi ştiinţele derivă din cosmologie. Ori, antropologia este taman singura ştiinţă care nu se studiază în şcoli. Ea ar lămuri, unor copii însetaţi de cunoaştere, noţiuni precum structura umană sau puterile sufleteşti. Ca ştiinţă revelată, cunoaşterea cea mai profundă şi mai amplă despre om o oferă Sfânta Scriptură şi scrierile Sfinţilor. Colecţia de scrieri despre om şi despre toate trăirile omului e cea mai vastă literatură din lume, din întreaga istorie. Varianta restrânsă şi accesibilă este Filocalia, iar varianta mai largă este chiar folclorul poporului nostru, cea mai mare colecţie de învăţături despre om şi viaţă dintre toate popoarele lumii. Această uriaşă colecţie de înţelepciune, pilde, proverbe, basme, cântece, obiceiuri este însăşi înţelegerea creştină asupra lumii în limba română.
 
Prin această filozofie practică, deprinsă din Biserică, poporul român stă în fruntea popoarelor cu cel mai bogat patrimoniu cultural, înaintea multora care s-au ocupat cu plăcerile cărnii din copilărie până pe buza morţii şi n-au înţeles de la viaţă ceva mai măreţ decât propriile senzaţii efemere şi gândurile ridicole ce se ivesc din ele. Educarea gândirii critice, a strategiei, educaţie istorică, educare a virtuţilor, iată ce trebuie copiilor ca să trăiască frumos.

Antropologia nu este proprietatea d-lor Jung şi Freud, ale căror aplicaţii anticreştine, neştiinţifice şi obtuze, bazate pe un empirism urechist şi sociopat, duc invariabil la aceleaşi concluzii epicureice la fel de sociopate. Pe temeiul studiilor celor doi s-a creat ştiinţa propagandistică a lui Edward Bernays (prin care fiinţa umană lipsită de discernământ este lăsată fără apărare în faţa oricăror stimuli), ştiinţă care a provocat în ultimii 50 de ani boli psihice incurabile la scară planetară. Poate de aceea apare acum discuţia despre ceva ce mii de ani s-a considerat tabu din respect, nu din prostie, din conştiinţă morală, nu din angoasă gnostică. Numai ocultismul menţine un dublu standard în ce priveşte tabu-ul, pe de o parte numindu-l protejare a unei noţiuni sacre pentru care „masele” n-au fost „iniţiate”, pe de alta numindu-l „duşmanul progresului”. Atunci când nu este un apanaj al prejudecăţii, tabu-ul este un aspect al Ordinii. Al Legii. Al legii naturale. Cine dezavuează Legea? Anarhia şi stegarii ei.

Câteva noţiuni de antropologie, legate de sexualitate

Puritatea, în cel mai concret sens, este starea care nu a cunoscut plăcerea sexuală, nici fizic (prin senzaţii sau acte), nici mental (prin imagini sau vise). Plăcerea sexuală este contopirea sufletului cu senzaţiile fizice de tip sexual. Această contopire a sufletului cu materia este o coborîre a sufletului raţional în materia trupului. î
 
Plăcerea sexuală înseamnă o diminuare a capacităţii de cunoaştere spirituală, şi transformarea acestei capacităţi în unealtă de cunoaştere strict simţuală, adică un act prin care omul raţional se aseamănă cu animalele. Animalele nu au aptitudini spirituale. Ele au suflet sensibil şi resimt plăcere şi durere, provenite de la trup. Senzaţii de plăcere şi durere au în comun aproape toate organismele vii. Omul, spre diferenţă de animale şi plante, are capacităţi superioare de a simţi spiritual, mental, sufleteşte, fără să fie neapărat legat de trup. Tocmai de aceea se spune că omul e stăpân pe propriul trup, adică nu este stăpânit de instincte şi simţuri, ba nici chiar de gânduri, ci numai de libera sa voinţă, pe când animalele sunt stăpânite de propriul trup prin instincte şi simţuri.
 
Prin urmare, puritatea, virginitatea, curăţia, abstinenţa, fecioria, asceza, neprihănirea, sunt fapte caracteristice numai şi numai omului, care prin raţiune şi voinţă este capabil să fie mai presus de trup şi materie. Excepţiile din lumea animală (la porumbel sau la delfin, sau şi la alte mamifere de inteligenţă superioară, la care s-a observat capacitatea de abstinenţă voluntară) sunt cele mai bune contraexemple la scopurile declarate ale educaţiei sexuale marxiste.

La persoanele sensibile, un simplu cuvânt, o privire, un parfum, o uşoară atingere sau chiar o amintire pot determina o reacţie sexuală. Cu cât o persoană este mai sensibilă, cu atât resimte plăcere sau durere de la stimuli mai fini, mai puţin evidenţi sau fizici. Analog, cu cât o persoană este mai insensibilă, cu atât are nevoie de stimuli mai puternici. Sensibilitatea creşte sau scade în raport cu expunerea la stimuli. Prin urmare, cu cât mai expus este un om la stimuli sexuali (imagini, senzaţii, cuvinte) cu atât este mai insensibil la trăirile respective şi are nevoie de stimuli mai puternici. Este ceea ce se numeşte „îndobitocire”, adică micşorarea puterii de simţire spirituală şi creşterea puterii instinctelor.

Ştiinţa ne arată că cu cât mai sistematică (deasă), mai variată, mai intensă şi mai timpurie (din copilărie) este expunerea omului la aceşti stimuli, cu atât sunt mai adânci efectele: afecţiunile neurologice, afecţiunile endocrine, impotenţa, înclinaţiile patologice şi psihopatologice, condiţionarea, scăderea puterii de concentrare, de memorie, de voliţie, şi acuitatea simţurilor. De aceea toate marile performanţe din ştiinţe, arte, cultură, sport, cercetare, sfinţenie, cer concentrarea tuturor forţelor şi sunt indispensabil legate de abstinenţă. Dacă celelalte funcţii biologice folosesc doar energia fizică (respiraţie, nutriţie, circulaţia sângelui, etc.), funcţia sexuală angajează integral omul, nu numai energia fizică.

Toţi marii cercetători, marii eroi, marii strategi, marii supravieţuitori, marii sfinţi, marii artişti, marii sportivi, au excelat prin aceea că şi-au concentrat puterea minţii şi a sufletului nu pe instinctele şi simţurile trupului, ci pe idealuri, pe care astfel le-au şi atins. Din aceste idealuri atinse se hrăneşte întreaga civilizaţie umană. Abţinerea de la plăcerile trupului în numele unui ideal este ceea ce au în comun toate marile fapte măreţe din istoria omenirii.
Aşa cum orice activitate a spiritului care nu aduce roade folositoare omenirii este o pierdere de energie şi de timp. Sexualitatea ca scop este iraţională şi antiumană.

În cazul particular al ONGurilor promotoare a ideologiei LGBT (care cu toată toleranţa, bunăvoinţa şi finanţarea, continuă să fie departe de a aduce vreo îmbunătăţire a înţelegerii raţionale şi sociale asupra experienţelor lor de tip psihopatologic), ambele criterii de ratare sunt atinse. Dacă prin activitatea lor fizică îşi anulează puterea de reproducere, prin activitatea lor politică promovează iraţionalismul, senzaţionalismul, eugenia, transhumanismul, pedofilia, zoofilia, contracepţia, imoralitatea, îndobitocirea – noţiuni şi realităţi psihopatologice pe care le impun ca norme. De altfel, nefiind ei înşişi părinţi, nu au cum să înţeleagă instinctul părintesc de a ocroti copiii.

Definiţiile creştine (iar nu atee) asupra unor noţiuni fundamentale precum viaţă, moarte, suflet, necesitate, demnitate, libertate, şamd, trebuiesc aprofundate în şcoală. Abia aceste cunoaşteri determină respectul faţă de persoană şi între persoane.

marți, 29 septembrie 2015

Un al front al luptei seculariste cu religia: educaţia sexuală impusă tuturor deopotrivă!

Disperați că nici în anul școlar curent nu le-a reușit impunerea agendei și presați probabil de generoșii finanțatori (Soros, USAID ejusdem farinae), ONG-urile seculariste își reiau presiunile asupra ministerelor de resort pentru a obține introducerea „educației sexuale” în trunchiul comun al materiilor de studiat în școlile publice.
Și de data aceasta, a fost lansată în presă o scrisoare, care repetă aceleași argumente obosite și înșiră aceleași minciuni sfruntate cu privire la efectele „benefice” ale predării sexualității de către ideologii agreați de UE și ONU – organisme menționate permanent ca sprijinitori ai „educației sexuale”. Și, la fel ca și până acum, nu se suflă niciun cuvințel despre faptul că există deja un opțional de educație pentru sănătate, care poate fi introdus în curicula școlii, LA CEREREA PĂRINȚILOR. De ce ar face-o câtă vreme ținta este, așa cum am mai arătat-o în zeci de materiale de sinteză și de luări de poziție publice, preluarea controlului asupra copiilor prin forțarea asupra lor a unei ideologii toxice, mascată sub forma unei ore oarecare. Evident, scopul nu poate fi atins decât atunci când materia va fi obligatorie.
De asemenea, printre semnatari nu se află nici de data aceasta nicio organizație de părinți reprezentativă și, din tonul scrisorii, rămâne evident faptul că sexualiștii nu intenționează să dea posibilitate de opțiune acestora. În definitiv, ce părinte sănătos la minte și-ar lăsa copilul să fie educat după curicule realizate la sfatul „specialiștilor” de la organizația homosexualilor ACCEPT, de la feministele radicale FRONT și de la afiliata românească a super-business-ului de avorturi și vânzări de organe de copii Planned Parenthood? Care părinte ar considera homosexualitatea o opțiune pentru copilul său și punerea la nivel de egalitate a nașterii de copii cu avortul?! Dacă există asemenea părinți, să opteze pentru copiii lor, căci sunt liberi să o facă – dar nouă nu ni se poate impune așa ceva.
Poate că nici n-am fi menționat scrisoarea dacă nu ne-ar fi atras atenția numărul mare de semnatari de această dată, 67. Pentru mai multă greutate și impact, evident. Însă, cu trei excepții notabile, niciuna dintre organizații nu are nici expertiză, nici relevanță într-o dispută publică pe tema copiilor sau educației.
Cele 3 excepții sunt Salvați Copiii, ARAS (Asociația Română Anti-SIDA) și, spre stupoarea noastră, Cercetașii României.
Cercetășia s-a întemeiat pe valorile religioase și este în continuare considerată o structură conservatoare, o „școală a vieții” bazată pe camaraderie și complementaritate în abordarea diferențelor bărbat-femeie și a însemnătății acestora pentru societate. În statut există încă prevederea originală de acum peste un secol, cea a adeziunii la principiul datoriei faţă de Dumnezeu – prin credință, fidelitatea față de principiile spirituale – și acceptarea îndatoririlor ce decurg din aceasta.
De asemenea este o valoare cercetășească „loialitatea faţă de ţară şi tradiţii” și „ascultarea față de părinți”.
În multe filiale se ține cont de îndrumătorii spirituali și duhovnici (nu doar ortodocși!), ca să nu mai spunem că pentru unele acțiuni și tabere se obține, în mod specific, chiar dacă neoficial, binecuvântarea preotului…
Cum de s-a ajuns ca „Cercetașii României” să susțină o campanie pro-homosexualitate și pro-avort?!
Există două rațiuni pentru adeziunea scriptică a cercetașilor la „educația sexuală”, presupunând că nu este o mistificare. Prima, liderii organizației habar nu au ce au semnat, necunoscând natura reală a campaniei în care au fost angrenați, caz în care li se poate explica. Poftim aici. A doua, că liderii au trădat principiile, au încălcat statutul organizației și au trădat pe părinții care le-au încredințat copiii spre educare curată, în spiritul valorilor românești și europene autentice.
Oricare dintre motivații ar fi cea reală, se impune un răspuns public al șefilor Organizației Naționale „Cercetașii României”. Îl așteptăm. (B.S.)
CULTURAVIETII.RO

Ora de religie încă deranjează

http://www.rostonline.ro/2015/09/ora-de-religie-inca-deranjeaza/

29 septembrie 2015 

Ministerul Învățămîntului a comunicat oficial că 92% din elevi s-au înscris benevol la ora de religie. Asta în ciuda campaniei furibunde a internaționaliștilor fără Dumnezeu din România împotriva predării religiei la școală.
Eșecul usturător nu i-a făcut să renunțe la agenda lor „progresistă”. Acum ne bombardează cu știri apocaliptice. Ei spun, de exemplu, că la ora de religie copiii sînt supuşi unor şocuri emoţionale, prin poveştile „horror” care li se relatează din Biblie sau din Vieţile Sfinţilor. Ultima știre de gen ține prima pagină a cotidianului „Adevărul”, cu un titlu pe măsură:

Copiii neînscrişi la Religie, obligaţi să participe la acest curs. Cazul unei fetiţe de 6 ani îngrozite de pilda sângeroasă de la ora de Religie

[…]
Un astfel de caz a fost relatat, luni, de o profesoară de la Şcoala Naţională de Studii şi Politici Administrative (SNSPA), Mihaela Miroiu, care a postat pe Facebook ceea ce i-a povestit o fetiţă de numai 6 ani, din primele ei două săptămâni de şcoală. Iată ce spune dascălul:
„6 ani şi jumatate, clasa pregătitoare, Bucureşti. Partenera mea de discuţie aseară: despre primele două săptămâni de şcoala din viaţa ei:
– Nu sunt înscrisă la orele de Religie, dar stau şi desenez în clasa. Uneori mai aud ce spune doamna. Îşi ascunde ochii în pământ. Se scutură puţin.
– Ce spune doamna?
– A spus o poveste despre o fetiţă sfântă cu care s-a întamplat ceva rău. O cheamă Filofteia. Nu pot să spun ce s-a întamplat. Ceva ce nu se poate….
Şi-a strâns umerii şi s-a întors în profil, încercând să se joace cu căţeluşa Lizuca. Apoi s-a întors:
– Tatăl ei a aruncat cu toporul după ea şi i-a tăiat piciorul şi ea a murit. Ochii i s-au facut mari, amintindu-şi grozăvia auzită.
– Nu-i aşa că asta nu se poate?” (Adevărul)
Nu știu dacă dialogul de mai sus este real, religia se predă după manual și despre Sfînta Filofteia se învață abia în clasa a II-a. La clasa pregătitoare, mai ales la prima oră de religie, logic ar fi să se discute despre cum a creat Dumnezeu lumea, să se înceapă cu începutul.
Sigur este că dna Mihaela Miroiu este o neomarxistă foarte activă, atee notorie şi feministă convinsă.
E de înţeles de ce acești indivizi, care se opun religiei și care se auto-caracterizează ca fiind „deschiși la minte”, nu se revoltă împotriva prostituției sau a propagandei homosexuale la care sînt supuşi zilnic copiii. De neînțeles este faptul că mass media îi ajută să-și promoveze mesajul. Biserica este demonizată continuu, activitățile social filantropice, care nu sînt deloc puține, sînt ignorate. Pentru ei e important să promoveze homosexualitatea, prostituția și libertinajul sexual.
Poate și de aia majoritatea ziarelor sînt în faliment.

joi, 24 septembrie 2015

Metodologia privind desfasurarea orelor de religie: Monitorul Oficial, Partea I nr. 720 din 24.09.2015 24 Septembrie 2015

http://lege5.ro/Gratuit/g44danjugq/metodologia-de-organizare-a-predarii-disciplinei-religie-in-invatamantul-preuniversitar-14092015
nscrierea la ora de Religie se face o singură dată şi 
este valabilă permanent până la o eventuală schimbare a opțiunii
Deoarece după publicarea Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar în Monitorul Oficial al României, în ziua de 24 septembrie 2015, unele publicaţii au lansat interpretări eronate cu scop de manipulare, precizăm: 
Patriarhia Română își exprimă acordul cu privire la conținutul Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar (aprobată prin ordinul ministrului educației și cercetării științifice nr. 5.232/14.09.2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720/24.09.2015) și apreciază că aceasta este în concordanță cu Legea pentru modificarea art. 18 din Legea educației naționale nr. 1/2011 (Legea nr. 153/ 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 445/22.06.2015).
Precizăm că textul Legii nr. 153/2015 preia conținutul propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, reunit în data de 28 februarie 2015, a cărui idee centrală este că opțiunea în vederea participării la ora de Religie, odată exprimată, rămâne valabilă pe toată durata școlarizării (cu excepția exprimării în scris a schimbării opțiunii) pentru evitarea obstacolelor birocratice și umilitoare pentru părinți prin reînscrierea anuală sau pe cicluri de învățământ (Comunicatul Consiliului Consultativ al Cultelor din data de 28 februarie 2015).
Cu privire la interpretarea eronată a unor jurnaliști a art. 3, alin. (5) din Metodologia menționată (În vederea prefigurării catedrelor, pentru elevii deja înscriși în unitatea de învățământ, cererile menționate la alin. (1) și (3) se depun, de regulă, până la sfârșitul lunii decembrie, pentru anul școlar următor), facem următoarele precizări:
1. Textul Legii nr. 153/2015 și art. 3, alin. (1) al Metodologiei arată că înscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisă a elevului major/a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea opțiunii se face tot prin cerere scrisă și depinde exclusiv de libertatea de conștiință a părintelui, a tutorelui legal sau a elevului major (conform Deciziei nr. 669/2014 a Curții Constituționale a României). Un părinte care a optat o dată pentru o anumită variantă nu poate fi obligat să mai aleagă încă o dată, adică să mai facă o altă cerere în același sens. Textele celor două acte normative sunt clare în această privinţă, doar schimbarea opțiunii se face printr-o altă cerere.
2. Art. 3, alin. (5) din Metodologie nu face referire la faptul că elevii trebuie să se reînscrie în fiecare an la ora de Religie (ceea ce ar fi, oricum, în neconcordanță cu Legea nr. 153/2015), ci se referă la perioada în care trebuie să se depună la secretariatul unității de învățământ cererile menționate în art. 3, alin. (1) și (3), adică cererile de înscriere (pentru cei care nu și-au exprimat niciodată opțiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a opțiunii (pentru cei care și-au exprimat cândva opțiunea de a participa la această oră).
3. Întrucât Metodologia urmărește rezolvarea unor aspecte de ordin practic-administrativ, un element important pentru înțelegerea ei îl constituie art. 3, alin. (4): Cererile menționate la alin. (1) și (3) se depun la secretariatul unității de învățământ la care este înscris elevul și se înregistrează în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Ca urmare, orice modificare în SIIIR se poate face doar urmare unei cereri explicite depuse la un moment dat, iar nu la începutul fiecărui an, termen care nu este prevăzut nici de Lege, nici de Metodologie, nici în cererile de înscriere deja înregistrate în SIIIR.
Regretăm că unii jurnaliști încearcă în continuare manipularea opiniei publice, insistând asupra reînscrierii anuale a elevilor la ora de Religie (umilitoare pentru părinți şi împovărătoare pentru școală). 
Patriarhia Română constată din nou fapul că, în ceea ce priveşte 
ora de Religie în învăţământul public, exact aceleaşi instituţii media dezinformează sistematic împotriva spiritului Deciziei nr. 669/2014 a Curții Constituționale a României, a prevederilor Legii nr. 153/2015 și ale Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar. Acest fapt îngrijorător ar putea fi explicat fie prin pregătirea profesională precară a celor care scriu pe această temă, însuşindu-şi de regulă fără discernământ punctul de vedere al adversarilor orei de Religie, fie prin constrângeri editoriale impuse.
În situațiile în care în mod abuziv se vor realiza modificări în SIIIR, fără cererea expresă a părinților sau aceștia vor fi obligați de către școli să facă cereri de reînscriere la Religie, împotriva prevederilor Legii, ale Metodologiei și a voinței părinților, Patriarhia Română va sesiza autoritățile competente, solicitând sancționarea celor vinovați.
Biroul de presă al Patriarhiei Române

Inscrierea la ora de religie: mai 2015

http://basilica.ro/Inscrierea-la-ora-de-religie-se-face-pentru-toata-perioada-scolarizarii-106987.html

Înscrierea la ora de religie se face pentru toată perioada şcolarizării

adaugat: 25.05.2015
Parlamentul a adoptat modificările aduse articolului 18 (alin. 2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 privind modalitatea de înscriere la ora de religie. Astfel, „înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor“, iar „schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă“. Cererile deja depuse rămân valabile pe toată perioada şcolarizării sau până la eventuala retragere.

Senatul, camera decizională, a votat luni, 18 mai 2015, proiectul de lege privind înscrierea la ora de religie cu 119 voturi „pentru“ şi 2 „împotrivă“, punând în acord Legea educaţiei naţionale cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 669/2014. Potrivit părintelui vicar administrativ patriarhal Ionuţ Corduneanu, reprezentantul Patriarhiei Române la dezbaterile pe această temă de la comisiile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, „proiectul de act normativ adoptat de către Parlament porneşte de la propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din România, din data de 28 februarie 2015, şi ţine cont de argumentele care au stat la baza acesteia: participarea elevului la ora de religie se face în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptăţite legal, conform libertăţii de conştiinţă; se ţine cont de caracterul de disciplină aflată în trunchiul comun al orei de religie; pentru părinţi, se evită obstacolele birocratice şi umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învăţământ; în plan administrativ, şcolile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învăţământ, aproape 2 milioane de cereri de înscriere“.

În lunile februarie-martie 2015, au fost înregistrate la unităţile de învăţământ din ţară aproximativ 2,1 milioane de cereri pentru înscrierea la ora de religie, reprezentând opţiunile a peste 91% dintre părinţi. „Toţi părinţii care au depus deja o cerere scrisă în condiţiile date ale legii nu trebuie să mai depună o altă cerere prin care să confirme sau să reia ceea ce au solicitat deja o dată în scris. Aşadar, cererile depuse în perioada februarie-martie 2015 rămân valabile atât timp cât părintele nu revine cu o cerere scrisă de retragere a copilului“, a mai precizat pr. Ionuţ Corduneanu.

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) salută adoptarea de către Parlament a modificărilor aduse Legii educaţiei, cu privire la modalitatea de înscriere la ora de religie: „Aceste modificări pun legea în acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 669/2014 şi respectă drepturile majorităţii covârşitoare a credincioşilor români, care şi-au exprimat în proporţie de peste 91% opţiunea pentru ora de religie confesională.

Apreciem că, întrucât cererile deja depuse pentru înscrierea la ora de religie în timpul campaniei din februarie-martie 2015 îndeplinesc cerinţele legale şi constituţionale, nu există nici un motiv pentru ca ministerul sau instituţiile de învăţământ să solicite reînscrierea sau confirmarea înscrierilor deja făcute, acestea rămânând valabile până la încheierea şcolarizării sau până la retragerea tot prin cerere scrisă“. În acelaşi comunicat, APOR condamnă încercările repetate, pe parcursul procesului de legiferare, ale unor parlamentari şi reprezentanţi ai unor structuri non-guvernamentale de a îngreuna pe cât posibil procedura de înscriere: „Atitudinea acestor persoane, de notorietate pentru aversiunea lor faţă de religie şi culte, este nedemocratică, cei în cauză urmărind să şicaneze părinţii într-un adevărat „război al nervilor“, dar şi în contradicţie cu tendinţele de debirocratizare a procesului educaţional“.

Articolul 18 (alin. 2) din Legea educaţiei naţionale, potrivit proiectului de lege adoptat, se modifică astfel: „Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină“. (Articol publicat în "Ziarul Lumina")

miercuri, 23 septembrie 2015

http://www.antena3.ro/actualitate/patriarhul-daniel-mesaj-important-despre-orele-de-religie-314286.html

http://www.antena3.ro/actualitate/patriarhul-daniel-mesaj-important-despre-orele-de-religie-314286.html

Patriarhul Daniel, mesaj important despre orele de Religie

DE D.G.   •   22 SEP 2015   •   20:34Comenteaza
Patriarhul Daniel, mesaj important despre orele de Religie 817
Ora de Religie din programa școlară a fost subiect de dispută în ultimii ani. Patriarhul Daniel a vorbit pentru prima dată deschis și pe larg despre importanța predării acestei discipline, scrieziarulevenimentul.ro.

"Educația creștină a copiilor și tinerilor nu trebuie limitată la transmiterea de informații intelectuale, ci va urmări, în special, formarea moral-spirituală a copiilor și a tinerilor, modelarea caracterului și a personalității lor în acord cu idealul Evangheliei iubirii lui Hristos și cu lumina vieții spirituale a Bisericii. Cu alte cuvinte, ținta finală a educației religios-morale trebuie să fie creșterea duhovnicească a copiilor și a tinerilor în iubirea față de Dumnezeu și de asemeni, în special prin implicarea lor atât în viața liturgică a Bisericii, cât și în activitățile culturale și social-filantropice ale comunității parohiale", a declarat Patriarhul Daniel.

În opinia lui, "acest demers presupune o cooperare mai intensă între profesorul de Religie și catehetul parohial, o implicare a ambilor factori educaționali în procesul de creștere spirituală a copiilor și tinerilor", în acest sens impunându-se "și o regândire a rolului și vocației profesorului de Religie și a catehetului în actul educațional". Întrucât învățământul din țara noastră se află într-o continuă stare de reformare și tranziție, trebuie accentuată nu doar latura pur informativă a procesului educațional, ci și dimensiunea formativă a elevului, este de părere patriarhul.

marți, 22 septembrie 2015

Anchetă la început de an

http://www.tribunainvatamantului.ro/ancheta-la-inceput-de-an-reconstructia-educatiei-o-urgenta-nationala/

ANCHETĂ LA  ÎNCEPUT DE AN RECONSTRUCȚIA EDUCAȚIEI, O URGENȚĂ NAȚIONALĂ


Pag 1 okDupă o vară caniculară în care am asistat la o surprinzătoare îmbunătățire a rezultatelor obținute de elevi la evaluare și bacalaureat, examene ale căror subiecte s-au dovedit a fi atât de simple, încât au produs, în egală măsură, indignarea cadrelor didactice de specialitate, zâmbetele complice ale candidaților și nedumerirea mută a părinților, învățământul românesc se pregătește să pășească într-un nou an școlar și universitar. Pe bâjbâite însă, deoarece Legea Funeriu, încă în vigoare, seamănă din ce în ce mai mult cu un șvaițer, iar noua lege, anunțată la începutul verii, încă se află în stadiul de proiect. Între timp, întregul sistem de educație sancționează lipsa unei legislații clare și funcționale. Se întâmplă însă și lucruri bune. De exemplu, demararea reformei curriculare și promisa mărire a salariilor cadrelor didactice. Îmbucurător este și faptul că atât premierul Victor Ponta, cât și președintele Klaus Iohannis au declarat în această vară că Educația și Sănătatea sunt, pentru ei, priorități naționale. Cum va arăta, așadar, anul 2015-2016 pentru școala românească? Putem vorbi despre puncte tari în învățământul românesc? Sunt preponderente punctele slabe adunate de sistem în 25 de ani de reforme bâlbâite și lipsă de viziune? Am încercat să aflăm răspunsurile de la mai mulți specialiști din Educație.
Educația românească oferă un peisaj pestriț, cu suișuri și coborâșuri
Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, director al DPPD, din cadrul Facultății de Psihologie și Știinte ale Educației, de la Universitatea Al.I. Cuza, din Iași, este destul de optimist și crede că învățământul românesc se prezintă ca un peisaj pestriț, cu suișuri și coborâșuri, cu plusuri și minu­suri, cu pete de nuanțe, intensități și culori diferite. „Printre plusuri, spune domnia sa, aș menționa: experiență și expertiză didactică semnificativă la nivelul unei anumite părți a corpului didactic – care ar merita să fie mai mult valorizată material și simbolic; o reprezentare preponderent pozitivă asupra rolului educației în edificarea culturală și împlinirea socioprofesională (încă se mai crede că «cine are carte are parte») –, cu toate că în ultimele două decenii am asistat la un declin în legătură cu acest aspect; o structură curriculară serioasă, atotcuprinzătoare, mai ales în partea ei teoretică, prin care se pune accent pe determinare, impli­care și efort din partea educaților – cu toate că aceasta ar putea fi mai flexibilă și mai particul­a­rizată de la școală la școală, de la o comunitate la alta; o anumită performativitate a sistemului prin rezultate remarcabile ale elevilor olimpici, mai ales pe plan internațional.”
Între minusuri, Constantin Cucoș include: „predictibilitate scăzută din perspectivă legislativ-normativă și a managementului central, printr-o politizare excesivă a structurilor de decizie – mai ales la nivel de minister, inspectorate școlare; inadecvare și rupere a ofertei școlare în raport cu nevoile concrete ale societății și uneori cu dorințele sau posibilitățile elevilor; diminuarea sau neglijarea formării unor competențe operatorii, funcționale, practice la nivelul elevilor prin curriculum sau procedurile de evaluare; o «îmbătrânire» și închistare a sistemului de formare inițială a profesorilor, care se dovedește necon­cordant cu noi tipuri de competențe; o artifi­ciali­zare și o fetișizare a calității educației și a eviden­țierii acesteia în acord cu criterii discutabile – vezi goana după certificate, diplome, publicații etc.; o birocratizare excesivă și o încărcare necorespun­zătoare cu sarcini administrative la nivelul corpului profesoral; o întârziere și o înțelegere defectuoasă a informatizării educației – a se vedea puținele și falsele manuale digitale; masificarea, banalizarea și deteriorarea învăță­mântului superior etc.”
Educația nu a fost un domeniu prioritar pentru guvernele postdecembriste
„Din păcate, numărul punctelor tari sau a zonelor albe tinde către zero, iar cele care predomină sunt punctele slabe și mai întunecate la culoare”, este de părere prof. Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Și în opinia sa, ca de altfel pentru majoritatea celor intervievați în cadrul acestui raid-anchetă, punctele tari sunt legate de profesionalismul și devotamentul cadrelor didactice: „În sistem încă există dascăli cu vocație pentru această meserie, cei care zi de zi, în ciuda tuturor greutăților de ordin material, își fac cu onestitate și devotament datoria. Din păcate, numărul acestora scade accentuat. Așa cum spuneam, predomină punctele slabe, cele mai vizibile fiind birocrația excesivă din sistemul de învățământ, care afectează calitatea procesului instructiv-educativ; programele care pun în continuare accent pe acumularea de informații și mai puțin pe partea aplicativă, ceea ce face ca absolvenții să nu se poată integra rapid în câmpul muncii; salarizarea total nemotivantă, chiar umilitoare pentru salariații din învățământ; baza materială, care este încă departe de standardele normale; funcțiile de conducere din unitățile de învățământ sunt ocupate prin delegație, și nu prin concurs, ceea ce conduce la inexistența unui manageriat eficient; faptul că în anul 2015 în România mai există peste 2.500 de unități de învățământ fără autorizație sanitară, situație aberantă și impardonabilă, care scoate în evidență faptul că educația nu a fost un domeniu prioritar pentru guvernele postdecembriste, și exemplele pot continua”.
Pata cea mai neagră de pe trunchiul școlii românești: lipsa unei legislații serioase, clare, simple
„Poate cel mai slab punct, cea mai neagră zonă a sistemului de educație, îl constituie absența unui cadru legislativ coerent, spune prof. Virgil Popescu, președinte al Sindicatului Independent al Învățământului Preuniversitar Timiș. În momentul de față avem o lege schimbată, modificată de atâtea ori, încât nu a mai rămas mare lucru din ea. Deci pata cea mai neagră este lipsa unei legislații serioase, clare, simple, care să poate fi valabilă ani de zile”. A doua defecțiune pe care o sesizează președintele SIIP Timiș este existența unor direcții în minister care, spune domnia sa, nu prea își fac treaba. Al treilea punct slab este finanțarea foarte slabă a sistemului. În opinia sa, în învățământul românesc nu există zone albe. Enumeră totuși câteva zone gri: faptul că, față de anul trecut, copiii vor avea majoritatea manualelor pe bănci și o mai mare preocupare a autorităților locale ca unitățile de învățământ să fie pregătite pentru deschiderea anului școlar.
Cel mai important pas, punctul de inflexiune: începerea reconstrucției curriculare
Întârzierea reformei este cea mai mare problemă a sistemului de educație din România și pentru dr. ing. mat. Marian Staș: „În mod specific, făcând referire la cadrul strategic pe care l-am propus și pe care revista dvs. l-a publicat, am să ofer câteva puncte: pentru secolul XXI, conversația nu e încă pornită – adică inima a ceea ce înseamnă transformare de sistem trebuie să pornească de la valorile pe care școala, ca sistem, are a le cultiva. Nici vorbă de așa ceva acum! Să zicem un punct de optimism bine temperat este lansarea, în sfârșit, a procesului de construcție curriculară pentru gimnaziu și pentru liceu. Rămâne de văzut cum va arăta el, dar el este pornit”. În opinia lui Marian Staș, vulnerabilitatea principală în momentul de față este aceea că edificiul curricular actual este centrat pe profesor, nu pe elev. „Acesta este impedimentul principal în a construi trans­disci­plinar, postdisciplinar ș.a.m.d. Pentru că, de fapt, construcția este gândită astfel încât profesorii să nu rămână fără norme. Nu asta este soluția.”
Și în ceea ce privește resursa umană prof. Marian Staș e de părere că lucrurile stagnează și propune un model de carieră didactică pentru secolul XXI în care profesorii să fie plătiți nu numai pentru activitatea didactică la catedră, ci și pentru alte opțiuni de carieră. În același segment al resurselor umane prof. Staș include ca punct slab faptul că universitățile încă nu au pornit programe de licență pentru profesia didactică, ceea ce, în opinia sa, este inadmisibil.
„Din punctul de vedere al arhitecturii instituționale, și aici lucrurile stau ca în tren, e de părere în continuare Marian Staș. Cel mai important lucru de făcut, cel puțin în preuniversitar, este reconstrucția profundă, din temelii a instituției inspecției școlare și instituționale.” Dar cel mai important pas, în opinia sa, punctul de inflexiune, este începerea reconstrucției curriculare: „Dacă iese prost, nu avem scuze, dar dacă iese bine, putem spune că începem să scoatem școala din comunism”.
După 25 de ani, nu este elaborată o concepție pedagogică despre reforma învățământului!
Prof. univ. dr. Sorin Cristea este preocupat de mai multă vreme de starea sistemului de educație din țara noastră, în multe dintre articolele sale publicate în Tribuna Învățământului domnia sa referindu-se pe larg la bilele albe și la bielele negre din școala românească: „Am menționat de atâtea ori punctele negre, încât nu aș vrea să reiau. Totuși, dacă vreți să acceptați un răspuns de maximă conciziune, el ar fi următorul: un punct slab – aspirația comunității educative, în special a părinților și a unor profesori (nu a tuturor, pentru că unii s-au adaptat deja la deficiențele sistemului, prezentate uneori/deseori drept calități pro diferite formule birocratice sau ideologice), la o educație de calitate AUTENTICĂ, probată prin egalizarea șanselor de reușită școlară la scara întregii societăți. Un punct slab – faptul că, după 25 de ani, nu este elaborată o concepție pedagogică despre reforma învățământului, posibilă doar la nivel de CERCETARE PEDAGOGICĂ FUNDAMENTALĂ (bazată pe strategii de cercetare istorică și hermeneutică), obiectivată ca proiect curricular global capabil să elaboreze calitativ: a) noile finalități ale educației la nivel de sistem de învățământ (idealul educației, scopurile generale/direcțiile strategice de dezvoltare pe termen lung și mediu) și de proces de învățământ (obiectivele generale și specifice, pe trepte și discipline de învățământ/arii curriculare);
  1. b) noua structură a sistemului de învățământ (corespunzător fina­lităților asumate); c) noul conținut al învățământului, conceput curricular, conform finalităților educației asumate anterior, în contextul NOII STRUCTURI DE FUNCȚIONARE a sistemului de învățământ”.
Suntem ultima țară în Europa ca investiții în învățământ!
Dar poate unul dintre cele mai slabe puncte din învățământul românesc, marele rău și vinovat, alături de lipsa de bună-credință și de coerență, este subfinanțarea acută la care a fost condamnată Educația în această țară de către guvernele care s-au perindat la putere după 1989: „Suntem ultima țară în Europa ca investiții în învățământ, atrăgea atenția în paginile revistei noastre, cu puțin timp în urmă, prof, univ. dr. ing. Anton Hadăr, președintele FNS Alma Mater. Salariile sunt neatractive, profesorul nu mai este motivat, tinerii de calitate care ies de pe băncile universităților se îndreaptă din ce în ce mai puțin către domeniul educațional și mă gândesc cu groază la viitor, atunci când toți acești profesori cu chemare și instrucție solidă vor dispărea din sistem, pe cale naturală desigur, ieșind la pensie. Cine le va lua locul? Pentru că, dacă trendul descrescător al interesului absolvenților de facultate față de acest domeniu va continua să scadă sau să se mențină la acest nivel, învățământul românesc se va prăbuși!”
Un sistem de învățământ demolat sistematic de 20 de ani
Concluzionând, există prea puține puncte forte, și acestea sunt legate doar de activitatea cadrelor didactice și de devotamentul acestora. Punctele slabe, bilele negre, sunt legate exclusiv de modul în care a fost și este gestionat și finanțat de 25 de ani sistemul de învățământ.
„Puterea unei națiuni, scrie pe un forum un profesor mâhnit și îngrijorat, stă în nivelul de educație al populației și, eventual, în resursele materiale. Ce face însă Romania (am adăuga noi, și clasa politică) de 20 de ani din punct de vedere al educației? Ucide sistematic șansele acestui popor să evolueze și să-și modeleze constructiv calitățile native. Există vreun ministru al Educației în această țară capabil să proiecteze un sistem de învățământ predictibil măcar pentru următorii 10 ani? Puterea unei națiuni stă în educație, și nu în arsenalul militar. De 20 de ani devenim «legume» pentru că am transformat sistemul educațional într-un bazar turcesc.” Am încheiat acest raid-anchetă cu opinia unui anonim slujitor al școlii românești, pentru că aceste cuvinte sunt simptomatice pentru gradul de nemulțumire și de îngrijorare la care au ajuns angajații din sistem (și nu numai) față de lipsa de viziune, de bună-credință și nu în cele din urmă de bun-simț al celor care vreme de 25 de ani au încercat ori doar s-au prefăcut că reformează sistemul. Școala românească, instituțional vorbind, are nevoie de o schimbare majoră de paradigmă, au spus-o practic toți cei pe care i-am invitat să participe la acest prim raid-anchetă din anul școlar 2015-2016. Educația în această țară trebuie reconstruită din temelii, după coordonatele învățământului actual european și, mai presus de orice, are nevoie de o legislație care să-i confere predictibilitate pe o perioadă suficientă pentru ca măsurile vitale de însănătoșire a sistemului și societății românești, în ansamblu, să fie implementate în mod real. Nu credem că mai e cineva printre decidenți care să nu înțeleagă sau care să se prefacă, din varii motive (inclusiv, sau mai ales, politice), că nu înțelege cât de vital este pentru noi, ca țară, să reconstruim Educația!
Marcela GHEORGHIU

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh la începutul anului şcolar

http://www.tribunainvatamantului.ro/cooperarea-dintre-familie-scoala-si-biserica-in-educatie-mesajul-preafericitului-parinte-daniel-patriarhul-bisericii-ortodoxe-romane-la-inceputul-anului-scolar-2015-2016/

Cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în educație Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2015-2016

La începutul noului an școlar, adresăm elevilor, părinților și cadrelor didactice părintești binecuvântări și gânduri de încurajare pentru o nouă activitate. Întrucât bazele educației se pun în familie, este esențial ca părinții, bunicii și rudele elevilor să conștientizeze rolul major pe care îl au în formarea personalității acestora și mai precis în formarea caracterelor, în promovarea valorilor perene sau permanente și în protejarea copiilor de anturajele nocive și de unele influențe negative ale internetului.
Dacă bazele educației se pun în familie, școala are rolul de a continua actul educativ, atât prin oferirea unui bagaj informațional riguros, cât mai ales prin formarea personalității depline a elevului, dornic să participe la viața comunității prin calități reale și spirit creator, deoarece informarea, fără o formare spirituală a omului, nu dezvoltă persoana ca ființă comunională și relațio­nală. Așadar, educația integrală în adevăratul sens al cuvântului presupune și o formare în spiritul comuniunii, inclusiv conștientizarea apartenenței la o comunitate de oameni meniți să se dezvolte, să lucreze și să progreseze împreună în demnitate și creativitate.
Respectul de sine și respectul față de ceilalți reprezintă valori fără de care o societate nu se poate dezvolta în mod armonios. Părinții și profesorii trebuie să valorifice talanții fiecărui copil, să îl învețe că este capabil și valoros ca persoană unică și irepetabilă creată după chipul lui Dumnezeu.
Fiecare elev trebuie încurajat să își pună în valoare darul său unic primit de la Dumnezeu, dar să și respecte darurile sau talentele celor din jurul său.
De asemenea, buna cuviință și respectul față de părinții care l-au crescut și față de educatori, învățători și profesori trebuie cultivate nu ca o obligație, ci ca pe o lumină a sufletului frumos, ca o recunoștință față de cei care își dedică întreaga viață creșterii, educării și formării copiilor și tinerilor.
Biserica, prin rolul ei educațional și călăuzitor de veacuri, dorește să vină în întâmpinarea nevoilor societății, constituindu-se într-un reper spiritual și un sprijin moral atât în vremuri bune, cât și în situații de criză. Amalgamul de stimuli, de evenimente, de false valori promovate adesea ca modă a zilei pot dezorienta familiile, dar și școala. De aceea, rolul Bisericii este acela de a promova valorile permanente și reperele autentice verificate în timp îndelungat.
Astăzi, într-o lume confuză, Biserica este chemată să ofere o lumină spirituală asupra problemelor majore ale societății. Iar aceasta mai ales pentru că Biserica este o comunitate umană centrată pe o comuniune spirituală divino-umană, ce transcende timpul și spațiul, deoarece ea este Trupul tainic al lui Hristos, „Care ieri, astăzi și în veci este Același” (Evrei 13, 8).
Astăzi, Familia, Biserica și Școala, ca factori educaționali decisivi, au responsabilitatea de-a spori cooperarea în vederea educării și formării copiilor și a tinerilor pentru o viață armonioasă în familie și în societate, dar și pentru a deveni cetățeni ai patriei cerești, adică ai Împărăției cerurilor, deoarece scopul ultim al vieții omului pe pământ este pregătirea sa pentru viața și fericirea eternă în Împărăția iubirii Preasfintei Treimi.
Anul 2015, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul come­morativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, este un prilej pentru a pune din nou accent pe valențele creștine ale pedagogiei. Cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur privind educația copiilor sunt și vor fi mereu actuale, pentru că, deși vremurile se schimbă, firea omului, cu slăbiciunile, dar și calitățile sale, rămâne aceeași. „În vremea noastră – spunea Sfântul Ioan Gură de Aur – fiecare părinte își dă toată silința să instruiască pe copiii lui în meserii, în arte, în știință, în oratorie, dar niciunul nu se interesează cât de puțin să educe sufletul lor. Nu încetez a vă ruga cu lacrimi și a vă cere ca, înainte de toate celelalte, să dați copiilor voștri o bună educație. Dacă-ți iubești copilul, arat-o prin educația pe care i-o dai” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre slava deșartă și despre creșterea copiilor, Editura IBMBOR, București, 2001, p. 400). El spunea acestea înțelegând că educația nu înseam­nă doar cunoaștere, ci și formarea spirituală a omului sau cultivarea bunătății sufletului ca frumusețe a acestuia în relația lui cu semenii, cu societatea.
Ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască tuturor „Înțelepciunea care stă aproape de scaunul Său” (Înțelepciunea lui Solomon 9, 4) și să ne ajute să insuflăm elevilor doritori și iubitori de cunoaștere bucuria de-a învăța, dar și bucuria de a deveni, printr-o educație sănătoasă, oameni demni și onești, harnici și darnici în această viață pământească și cetățeni luminați ai Împărăției cerurilor.
† DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
PF Daniel
PF Daniel