joi, 19 februarie 2015

Emil Moise hartuieste profesorii de religie, pretinzand ca ar fi platiti ILEGAL

Emil Moise hartuieste profesorii de religie, pretinzand ca ar fi platiti ILEGAL/ INSCRIEREA LA ORA DE RELIGIE LA INCEPUTUL SCOLARIZARII: sustinuta de ONG-urile crestine si de ministrul Educatiei

17-02-2015 6 minute Sublinieri Print Print
ora-de-religie
Profesorul Emil Moise, care a generat intreaga dezbatere pe statutul orei de Religie, anunta ca asociatia pe care o conduce va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica salarizarea profesorilor de Religie. Curtea Constitutionala a decis ca elevii care vor sa faca Religia in scoala trebuie sa depuna o solicitare. Profesorul sustine ca, de la publicarea deciziei in Monitor, cadrele care predau Religia fara cererea explicita a parintilor “nu vor putea fi retribuite din bani publici”. Amintim, insa, ca ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.
Profesorul Emil Moise, presedinte al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca “la 3 saptamani dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, conform careia ora confesionala de Religie nu mai poate fi predata in unitatile publice de invatamant preuniversitar decat copiilor ai caror parinti au depus o cerere explicita in acest sens, sau elevilor majori in aceleasi conditii, fapta contrara constituind infractiune, am intocmit o adresa catre cultele religioase recunoscute din Romania, solicitandu-le sa respecte prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea de drept si drepturile omului“.
Acesta precizeaza ca “adresa a fost expediata in zile de joi si vineri la principalele culte recunoscute, printre care si B.O.R.”. “Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta are in vederea demararea procedurii pentru ridicarea statutului de cult recunoscut pentru cultele care continua sa incalce prevederile Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, ordinea publica si drepturile omului“, afirma Emil Moise.
Profesorul spune ca “nerespectarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale legislatiei nationale, a ordinii publice si drepturilor omului poate duce, conform prevederilor Legii cultelor si  libertatii de constiinta, la retragerea statutului de cult recunoscut“.
In adresa trimisa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, presedintele Asociatiei sustine ca, “incepand cu data de 23.01.2015, cadrele didactice care au predat si predau Religia fara cererea explicita a parintilor sau a elevilor majori nu vor putea fi retribuite din bani publici cata vreme nu au existat cererile mentionate in Decizia Curtii Constitutionale. Asociatia va sesiza Curtea de Conturi a Romaniei, solicitand verificarea acestui aspect si luarea masurilor care se impun“.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015
Amintim ca ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat pentru HotNews.ro pe 26 ianuarie 2015 ca “pozitia Ministerului este urmatoarea: ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015“. Parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.
Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat tot atunci pentru HotNews.ro ca, potrivit Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege. Aceasta a precizat ca “ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale – n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015“.
Oficialul a explicat ca “decizia nu este retroactiva. Optiunea pentru acest an scolar a fost facuta la inceputul anului scolar“, iar modificarea decisa de Curtea Constitutionala se aplica “in momentul in care parintii si elevii trebuie sa opteze din nou”.
“Religia ramane obligatorie pentru scoala si pentru Ministerul Educatiei, iar optiunea este a parintelui si a elevului, a declarat atunci Liliana Preoteasa. […]
  • ActiveNews:
Copiii să se înscrie la orele de religie la începutul şcolarizării pe toată durata acesteia. ONG-urile cer modificarea Legii Educaţiei în sensul propus de Patriarhia Română
Coaliţia pentru Familie și Constituție (organism informal alcătuit din cca. 30 de ONG-uri), Alianța Familiilor din România, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” şi Asociația Generală a Românilor Uniți (Greco-Catolici) semnează o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, lui Călin Popescu Tăriceanu, ministrului Eduaţiei, Mihai Cîmpeanu, lui Valeriu Zgonea, Ecaterinei Andronescuprin care solicită amendarea Legii Educației Naționale, în sensul propus de Patriarhia Română, pentru reglementarea modalității de înscriere la ora de religie.
Semnatarii scrisorii deschise susţin propunerea de modificare a Legii Educației înaintată de Patriarhia Română, şi „anume ca înscrierea la disciplina „Religie” să se facă la începutul școlarizării, pentru toată durata acesteia”. O astfel de decizie ar veni în întâmpinarea intenției majorităţii părinţilor, de a facilita participarea copiilor lor la ora de Religie, în funcţie de confesiunea fiecăruia.
Conform studiilor recente, „majoritatea largă a părinţilor români îşi doreşte Religia ca materie de studiu pentru copiii lor. Organizațiile și persoanele care resping prezenţa orei de Religie în şcoală şi doresc îngreunarea procedurilor de înscriere, deși vocale, sunt nereprezentative pentru societatea românească şi urmăresc interesele unor entități exterioare”, arată semnatarii documentului.
Publicăm mai jos integral documentul:
SCRISOARE DESCHISĂ
 privind amendarea Legii Educației Naționale, pentru reglementarea modalității de înscriere la ora de religie
D-lui Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României,
D-lui Valeriu Ştefan Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor
D-nei Ecaterina Andronescu, Preşedinta Comisiei pentru învăţământ a Senatului României
D-lui Dragoș Zisopol, Preşedintele  Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor
D-lui Victor Ponta, Prim Ministru al României
D-lui Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice
„În contextul deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a modificat procedura de înscriere a elevilor din școlile publice la ora de religie, semnatarii prezentei scrisori își manifestă susţinerea față de propunerea de modificare a Legii Educației înaintată dvs. de Patriarhia Română, anume ca înscrierea la disciplina „Religie” să se facă la începutul școlarizării, pentru toată durata acesteia.
Considerăm că o astfel de modificare respectă integral antemenționata decizie, venind de asemenea în întâmpinarea intenției majorităţii părinţilor, respectiv de a facilita participarea copiilor lor la ora de Religie, în funcţie de confesiunea fiecăruia.
După cum arată studii sociologice recente, precum şi ultimul recensământ, majoritatea largă a părinţilor români îşi doreşte Religia ca materie de studiu pentru copiii lor. De altfel, chiar şi studiile al căror subiect sunt direct tinerii, precum cel de la finalul anului 2014 realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România, arată că doar 4% dintre aceştia se consideră „fără religie”, majoritatea covârşitoare a adolescenţilor din ţara noastră identificându-se cu o confesiune sau alta.
Organizațiile și persoanele care resping prezenţa orei de Religie în şcoală şi doresc îngreunarea procedurilor de înscriere, deși vocale, sunt nereprezentative pentru societatea românească şi urmăresc interesele unor entități exterioare, care sunt extrem de deranjate de aderenţa copiilor şi tinerilor la valorile morale propuse de marile religii.
Vă rugăm respectuos să ţineţi cont că orice decizie pe care o luaţi va avea urmări asupra copiilor noştri – și deci a viitorului ţării – şi, nu în ultimul rând, va avea urmări asupra dumneavoastră, ca oameni politici.
Pentru a asigura o societate în care respectul şi iubirea de semeni să fie mai puternice decât ura pentru cel slab şi pentru că reprezintă cea mai bună soluţie în acest moment, vă rugăm să acceptaţi modificarea Legii Educaţiei, în sensul propus de Patriarhia Română”.
Semnează:
  1. Coaliţia pentru Familie și Constituție (organism informal alcătuit din cca. 30 de ONG-uri)
  2. Alianța Familiilor din România
  3. Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”
  4. Asociația Generală a Românilor Uniți (Greco-Catolici)
Liana Stanciu, preşedinta Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie s-a întâlnit cu Ministrul Educaţiei. Cele 4 puncte cerute de părinţi
Liana Stanciu, preşedintele Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) a avut o întâlnire cu Ministrul Educaţiei, informează pagina de facebook a asociaţiei.
În cadrul întâlnirii, Liana Stanciu i-a solicitat oficialului guvernamental măsuri urgente pentru a fi posibilă înscrierea copiilor la ora de Religie și pentru punerea în aplicare a deciziei Curții Constituționale nr. 669/2014. Președinta APOR a cerut ca ministerul Educației să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de Religie, simplă și clară, care să fie pusă la dispoziția părinților de către școală. Această procedură ar urma să fie valabilă pentru perioada școlarizării în respectiva unitate de învățământ”, se afirmă în comunicat.
Reprezentanții APOR au înmânat ministrului o scrisoare deschisă, în care cer aplicarea a patru puncte:
 1. formularele de înscriere la clasa pregătitoare, care vor fi completate de către părinţi în perioada 23 februarie – 13 martie 2015, să cuprindă în conţinutul lor o rubrică prin care părintele să poată alege disciplina Religie, potrivit cultului recunoscut căruia îi aparţine;
2. tipizatele de înscriere într-o unitate de învăţământ să cuprindă rubrica menţionată la punctul 1;
3. înscrierea să fie valabilă pentru perioada școlarizării în respectiva unitate de învățământ;
4. Ministerul Educației și Cercetării Științifice să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de Religie, simplă și clară, care să fie pusă la dispoziția părinților de către școală.

Scrisoarea integrală se găseşte pe siteul oradereligie.ro.
Reamintim că asigurarea, la cerere, a studiului Religiei ca materie în trunchiul comun este o obligație pentru statul român, conform aceleiași decizii a Curții Constituționale.
Elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
“Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii”, a spus ministrul Educaţiei.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, după decizia Curţii Constituţionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educaţiei va stabili şi modul în care va fi reglementată noua prevedere.
“Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă religia. Locul disciplinei este acelaşi”, a precizat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu declara recent că Ministerul Educaţiei şi unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016. În consecinţă, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie, vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual. […]

Incredibila razgandire a Ministerului Educatiei: ORA DE RELIGIE DEVINE DEJA OPTIONALA, PARINTII TREBUIE SA DEPUNA CERERI PANA PE 6 MARTIE PENTRU ANUL SCOLAR IN CURS! Profesorii de religie sunt in aer, desi au contracte pe perioada nedeterminata!


17-02-2015 11 minute Sublinieri Print Print
ora-de-religie
Ministerul Educatiei s-a razgandit in ceea ce priveste inscrierile la ora de Religie: aceasta disciplina devine optionala pentru elevi inca de semestrul acesta. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru anul scolar in curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia in semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.
Contactat de HotNews.ro, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat: Suntem obligati sa interogam sistemul cu privire la dorinta de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul in curs, pentru ca pe 9 martie expira cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale. Daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie“.
Intrebat de ce s-a razgandit, avand in vedere ca in urma cu trei saptamani a declarat tot pentru HotNews.ro ca parintii pot depune aceste solicitari  incepand cu anul scolar urmator, ministrul Cimpeanu a afirmat ca aceea a fost o prima declaratie, inainte de a ma consulta cu colegii de la Departamentul Juridic, care mi-au explicat impedimentele juridice“.
Legea educatiei prevede ca, in invatamantul primar si gimnazial, o clasa nu poate avea mai putin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai putin de 15 elevi. Intrebat ce se va intampla cu clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie, ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca “este greu de raspuns, pentru ca ar insemna sa anticipam rezultatul acestei interogari. In conditiile in care am precizat ca Ministerul Educatiei nu initiaza modificari in timpul anului scolar, suntem obligati sa luam masuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei initiative care nu apartine Ministerului Educatiei, dar care trebuie sa fie pusa in aplicare“.
In acest context, tot ce putem face este sa interogam sistemul. Pasul urmator este sa asteptam sa vedem formularea prin care Parlamentul va implementa modificarea legii educatiei, dupa care se va impune trimiterea unui ordin de ministru care sa reglementeze modul de derulare a orelor de religie“, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.
In ceea ce priveste salariile profesorilor de Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca, in prezent,exista aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru ca ei au contracte pe perioada nedeterminata si daca numarul de optiuni va fi inferior numarului actual de clase, nu toti profesorii vor mai avea norme, desi ei au contracte pe perioada nedeterminata. Dar vom trata aceasta problema cu maxima seriozitate, dupa ce vom sti rezultatele interogarii si formularea exacta data de Parlament” prevederilor din lege declarate neconstitutionale.
Ministrul a precizat ca termenul la care decizia Curtii Constitutionale devine executorie este 9 martie. Atunci putem sa avem probleme care sunt foarte serioase, la acest nivelal salarizarii.
Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca ora de Religie “va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina – n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice“. Potrivit legii, norma didactica este de 18 ore pe saptamana.
[…]
Nota noastra: Foarte ciudata aceasta razgandire; cu siguranta, opinii juridice pe tema orei de religie trebuie sa fi existat in cadrul Ministerului, inclusiv de la Departamentul Juridic. Cu atat mai mult cu cat presiunea asociatiilor anti-religie a fost maxima, iar oficialii Ministerului trebuiau sa se exprime cu argumente de ordin juridic contestatiilor, asa cum au si facut-o. In plus, niciun Minister nu vrea sa dea intr-atat de rau peste cap sistemul si sa-si pregateasca singur un grup de salariati care sa aiba toate sansele sa il dea in judecata pentru nerespectarea contractului de munca! Revenind la decizie in sine, aceasta va bulversa complet sistemul si scolile. Este evident ca o mare parte din parinti pur si simplu nu vor apuca sa faca cererea pentru ora de religie, fie si pentru simplul motiv ca vor afla foarte tarziu despre razgandirea Ministerului.
Predarea religiei în şcoli şi faptul că înscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor, în urma deciziei CC, a generat, marţi, discuţii în Comisia de învăţământ a Camerei, secretarul de stat în MEN arătând că până pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri, scrie mediafax.ro.
Comisia de învăţământ a invitat reprezentanţii cultelor religioase la dezbateri, după ce CC a admis cererea ridicată de Emil Moise că obligativitatea înscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstituţională şi că vor putea intra la ora de religie doar copiii ai căror părinţi au depus în acest sens o cerere.
Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut necesitatea studierii religiei în şcoli, preotul Ionuţ Corduneanu (BOR) arătând că 25 de state din UE au obligatorie religia în şcoli şi că Patriarhia Română cere ca înscrierea la ora de religie “să se facă pe toată durata şcolarizării din unitatea de învăţământ”.
“Predarea religiei în şcoli este un element esenţial în formarea unui tânăr. Toţi părinţii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia în şcolile noastre se va preda”, a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minorităţii bulgare.
Deputatul Remus Cernea a spus că decizia CC trebuie pusă în acord cu legea învăţământului, astfel încăt înscrierea la ora de religie să se realizeze la solicitarea scrisă a părinţilor pentru elevii cu vârsta de până în 14 ani. “Înscrierea la ora de religie se va face la începutul fiecărui an şcolar”, a propus Cernea, arătând că în România nu există o religie de stat şi că statul trebuie să fie neutru faţă de toate cultele religioase.
Remus Cernea a vorbit şi despre sala de şedinţe a comisiei, criticând faptul că în acea sală se aflau două icoane. El le-a propus deputaţilor fie să pună simboluri ale tuturor cultelor religioase din România pe stâlpii din sala de şedinţă, fie să lipească alături de icoanele existente afişe “cu atei”, menţionând în acest sens un afiş cu filosoful Friedrich Nietzsche şi un citat din acesta: “Dumnezeu e mort”.
Reprezentantul ASUR Toma Pătraşcu a precizat că religia rămâne să fie predată în şcoli şi că prin decizia CC singura modificare se referă la faptul că “li se dă părinţilor dreptul legal de a alege”. “Îl întreb pe ministrul Educaţiei ale cui interese apără, ale copiilor sau ale bisericii?”, a adăugat reprezentantul ASUR.
Reprezentanţii Cultului Penticostal şi al Alianţei Evanghelice au susţinut că înscrierea la începutul anului pentru ora de religie ar fi “târzie” şi ar trebui făcută la sfârşitul anului şcolar pentru anul şcolar viitor.
La şedinţa Comisiei pentru Învăţământ a fost prezent şi Emil Moise, cel care a sesizat CC şi care a condus la decizia că obligativitatea înscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntituţională şi că nu pot intra la ora de religie decât copiii ai căror părinţi au depus cerere în acest sens.
Moise a arătat că decizia CC a intrat in vigoare pe 23 ianuarie, la data publicării în Monitorul Oficial, dar că nicio şcoală nu respectă această decizie, menţionând că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să transmită şcolilor să o respecte. “Nu a respectat decizia CC nicio şcoală! Nu trebuie să mai intre nimeni la ora de religie fără cerere! MEN a anunţat că decizia CC se aplică din toamnă. Niciodată nu am cerut scoaterea religie din şcoli, ci doar să fie predată celor care doresc asta”, a precizat Moise.
El a spus că îi va solicita premierului Victor Ponta “să îi demită pe ministrul Educaţiei şi pe secretarul de stat Liliana Preoteasa, care prin afirmaţiile lor incită la nerespectarea legii”.
Secretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa a declarat că Ministerul Educaţiei aşteaptă o decizie a Parlamentului şi că a trimis o adresă inspectoratelor şcolare prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, “aşa cum spune CC”.
“În acest moment, suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei incriminate de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică acele prevederi.În acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale”, a spus secretarul de stat.
Potrivit Lilianei Preoteasa, cererile se vor depune până pe 6 martie.
“Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede, ca să clarificăm această situaţie. Pe de altă parte, am dori să lăsăm un timp părinţilor, unii părinţi pot fi plecaţi din Bucureşti, din localitate, trebuie să le lăsăm un timp să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să le depună. Există un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul, cel pe care îl alege părintele elevului». E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii”, a adăugat secretarul de stat.
  • ActiveNews:
Eduard Dumitrache: 2.000.000 de cereri pentru ora de religie
Ministerul Educației a anunțat ieri 17 februarie prin Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educației, solicitarea ministerului către inspectoratele școlare să informeze părinții că pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună o cerere până pe 6 martie.
Din punctul meu de vedere s-a cedat astfel presiunilor secularist-atee care doresc îngreunarea pe cât se poate a participării tinerilor la ora de religie. Curtea Constituțională a suprimat din Legea Educației articolele privind înscrierea la ora de religie. Aceasta însă nu funcționa retroactiv, în acest an școlar clasele au fost deja formate conform acordului prezumat vechii deci puteau funcționa fără probleme. Presiunea mediatică și amenințările cu procese primite de la asociațiile seculariste și-au spus cuvântul. Pentru capriciile acestora, în contextul în care participarea la ora de religie prin acord prezumat funcționează fără probleme în mai multe țări europene, vor trebui completate în jur de 2.000.000 de cereri .
Cam acesta este trendul, intoleranță, manipulare media și intimidare, iar dacă nu suntem fermi, ideologia laicistă va exclude trepat din spațiul public creștinismul. România nu este stat laic și nu are o Constituție laică, dimpotrivă. Ceea ce lipsește însă în România este mărturisirea creștină la nivel politic. Din păcate adeseori nu suntem conștienți de identitatea noastră creștină sau ne este teamă să o mărturisim.
Tot ieri au avut loc dezbateri în Comisia de învățământ iar părintele Ionuț Corduneanu a susținut din partea Bisericii Ortodoxe din România ”ca înscrierea să se facă pe toată perioada școlarizării într-o unitate de învățământ (…). Curtea Constituțională a spus ceea ce avea de spus, în momentul de față respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinților așa neorganizat să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizație. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, așa cum a spus CCR și este opțională pentru părinte și ea face parte din oferta educațională a școlilor”.
Pe de altă parte Remus Cernea a susținut ca înscrierea la ora de religie să se facă la începutul fiecărui an școlar. Eventual în limba rusă aș adauga eu și la începutul fiecărei ore. Lăsând gluma la o parte, fără un semnal clar din partea societății civile creștine, nu vom avea rezultate la nivel politic. Se pare că doar presiunea civică va fi un semnal clar în acest sens…
Daniel Gheorghe, deputat PNL: Miza atacării orei de religie este decreştinarea societăţii româneşti. Preşedintele Iohannis, invitat să MEDIEZE discuţii pe această temă
Deputatul Daniel Gheorghe, membru al Partidului Naţional Liberal, susţine că decizia Curţii Constituţionale a creat o situaţie cu un caracter ambiguu, din cauza faptului că ora rămâne „obligatorie pentru profesori, dar opţională pentru elevi”.
Daniel Gheorghe consideră că religia este „o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală”, iar miza atacării acestui orei de religie este „decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice”.
Deputatul îl invită pe preşedintele Klaus Iohannis să medieze discuţii întreCCR,Parlamentul României, Patriarhia Română și reprezentanții celorlalte culte”, „în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională”.
De asemenea, deputatul Daniel Gheorghe, consideră că rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste”.
Deputatul PNL conchide că alegerea materialismului și dogmatismului secularist poate fi vreodată o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință”.
Declarație politică a deputatului PNL Daniel Gheorghe: Religia în școală, prioritate națională
Decizia Curții Constituționale cu privire la studiul religiei în școli dă naștere unor noi semne de întrebare asupra a ceea ce înseamnă rolul educației religioase în sistemul public românesc, un sistem public ce nu trebuie uitat că este beneficiarul contribuțiilor bugetare ale celor minim 99% din cetățenii români care aparțin celor 16 culte recunoscute legal.
Conform motivației emise de Curtea Constituțională disciplina ”Religie” va rămâne în trunchiul de bază al programei școlare, însă sistemul de alegere devine invers față de acum, astfel că opțiunea urmând să fie făcută de acum înainte de părinții elevilor care doresc să urmeze cursul de religie și nu părinții celor care nu intenționează să meargă la ora de religie. Situația creată în acest mod are un caracter ambiguu, ora fiind obligatorie pentru profesori, dar opțională pentru elevi, și de aceea cred că unică soluție de deblocare o reprezintă găsirea unei șanse de mediere a acestei chestiuni complicate. Spun acest lucru deoarece consider că miza reală a inițiativei atacării studiului religiei pe calea instanțelor legale, în condițiile în care religia este o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală, nu este doar respingerea valorilor spirituale ci este și dovada unei proiecții pe termen lung care vizează ca finalitate decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice. Nu cred că pe viitor pentru România soluția va putea fi vreodată aceea a unei societăți tensionate de litigii și încrâncenată într-o confruntare permanentă ci singura șansă reală va fi aceea a înțelegerii și acceptării aproapelui într-un climat de mediere socială, toleranță reală dar și de fermitate în fața răului. Religia, astăzi în școală, înseamnă mai puțină violență și mai multă înțelegere și seninătate în România de mâine.
D-nul președinte Klaus Johannis a dovedit până acum că înțelege ideea libertății religioase și este un om deschis dialogului cu reprezentanții cultelor religioase. De aceea, în calitate de creștin-ortodox și de parlamentar al României îl invit pe d-nul președinte Johannis ca alături de CCR, Parlamentul României, Patriarhia Română și reprezentanții celorlalte culte să ia inițiativa, legitimă prerogativelor sale constituționale de a media această situație în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională. Trebuie recunoscut faptul că în ultima perioadă CCR-ul a demonstrat receptivitate cu privire la ceea ce înseamnă libertatea personală în România și cred că este timpul unui dialog susținut între CCR și Biserică, Biserica fiind pavăza tradițională și legitimă a libertății individuale în România. Cred că pe viitor rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste. Biserica a fost, este și va rămâne un factor ponderator și de stabilitate în lumea românească.
Nu cred că pentru noi, românii, alegerea materialismului și dogmatismului secularist poate fi vreodată o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință iar nu în ultimul rând pe respectul demnității factorului personal, factor creator de valori concrete sub aspectul culturii și civilizației!
Daniel Gheorghe,
Deputat PNL
Părinţii solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice măsuri pentru urgentarea înscrierilor copiilor la ora de religie, în acest sens fiindu-i înmânată luni, 16 februarie, o scrisoare deschisă ministrului Sorin Câmpeanu de către Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) reprezentată de doamna Liana Stanciu. Tot luni, senatorii au decis reluarea discuţiilor despre ora de religie în urma scrisorii transmise Senatului de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie i-a adresat ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, domnul Sorin Cîmpeanu, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia solicită luarea unor măsuri cât mai urgente pentru a face posibilă înscrierea copiilor la ora de religie. „Pentru ducerea la îndeplinire a Decizie nr. 669/2014 a Curţii Constituţionale a României, solicităm ca formularele de înscriere la clasa pregătitoare, care vor fi completate de părinţi în perioada 23 februarie – 13 martie, să cuprindă în conţinutul lor o rubrică prin care părintele să poată alege disciplina religie, potrivit cultului recunoscut căruia îi aparţine. De asemenea, solicităm ca toate tipizatele de înscriere într-o unitate de învăţământ să cuprindă rubrica menţionată mai sus, iar înscrierea să fie valabilă pentru perioada şcolarizării în respectiva unitate de învăţământ“, se arată în solicitarea APOR, semnată de preşedintele Liana Stanciu, mamă, cunoscută realizatoare de televiziune şi radio.
Totodată, asociaţia solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de religie, simplă şi clară, care să fie pusă la dispoziţia părinţilor în fiecare unitate de învăţământ. În încheierea scrisorii deschise care a fost înmânată personal ministrului educaţiei în cursul zilei de luni, 16 februarie, Liana Stanciu reaminteşte faptul că, potrivit legislaţiei actuale şi deciziei Curţii Constituţionale, disciplina religie este parte a trunchiului comun şi se predă confesional, iar organizarea orei de religie „este obligatorie pentru stat, iar statului îi este interzis să adopte soluţii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect faţă de convingerile religioase sau filosofice ale părinţilor“.
APOR este o organizaţie neguvernamentală a părinţilor interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor lor, educaţie care presupune şi o componentă religioasă. Membrii acestei asociaţii consideră că educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate, susţin îmbunătăţirea calităţii orei de religie, precum şi menţinerea rolului şi importanţei acestei discipline de învăţământ“.

Senatul reia discuţiile privind ora de religie

Totodată, luni, 16 februarie, conducerea Senatului a luat act de scrisoarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la studiul disciplinei religie în şcoli şi a decis să o transmită spre studiu grupurilor parlamentare. „Există o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu studiul religiei în şcoli, ca urmare a punerii de acord între decizia Curţii Constituţionale şi legislaţia curentă. Această scrisoare a fost transmisă de Biroul Permanent către toate grupurile parlamentare în dorinţa de a prelua ceea ce, probabil, se va considera necesar din această intervenţie a Patriarhului Daniel“, a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, potrivit Agerpres.
În scrisoarea transmisă Senatului, Preafericitul Părinte Daniel propune, în vederea corelării cu decizia Curţii Constituţionale, modificarea articolului 18, alin. 2 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 astfel încât „înscrierea la disciplina religie să se facă la începutul şcolarizării, pentru toată perioada acesteia, de către elevul major ori părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor, care va semna o cerere-tip de înscriere a elevului pentru frecventarea orelor de religie pe toată durata şcolarizării“. Totodată, „o eventuală retragere a elevului de la orele de religie sau o reînscriere a celor care au renunţat pe parcursul şcolarizării se va face tot prin cerere scrisă, la începutul anului calendaristic, pentru anii şcolari următori. Şcoala are obligaţia să creeze condiţiile necesare pentru care elevul major, părintele sau tutorele legal instituit să-şi poată exercita aceste drepturi“, se mai arată în propunerea avansată de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. (Oana Nistor)

Un nou apel al Asociatie Parintilor pentru ora de religie

Vă reamintim că se dezbate în Parlament modificarea legii educației, impusă de decizia CCR.
* Noi susținem propunerea Patriarhiei Române ca înscrierea la ora de religie să se facă prin cerere scrisă, o singură dată pe toată perioada școlarizării în unitatea de învățământ respectivă, pentru ușurarea procedurilor și evitarea birocrației excesive.
* Varianta propusă de „ceilalți”, adică de cei care și-au făcut un scop în viață din încercarea de a elimina studiul religiei în școli (și în general de a elimina prezența religiei în spațiul public) este ca înscrierea să se facă la fiecare început de an. Atragem atenția profesorilor de religie că adoptarea unei astfel de soluții va duce la IMPOSIBILITATEA TITULARIZĂRII lor.
Aceasta este de altfel și intenția ascunsă a celor în cauză, care din cauză că nu pot obține eliminarea orei de religie, încearcă ridicarea de piedici administrative și șicanarea părinților și a profesorilor.
Concluziile le trageți singuri.
* Repetăm de aceea necesitatea ca profesorii de religie să își apere drepturile ei înșiși, fără să aștepta să o facă altcineva. Cu atât mai puțin „sindicatele”.

Conferinţa VIDEO „Tulburarea identităţii de gen şi viitorul omenirii”: http://youtu.be/BFMiJ-3ye80


La conferinţă s-a lansat cartea „Faţa nevăzută a homosexualităţii”, scrisă de biofizicianul Virgiliu Gheorghe şi de Andrei Dârlău. Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/5XwYwY

https://www.youtube.com/watch?v=BFMiJ-3ye80&feature=youtu.be

Victoria intoleranţei

Ceea ce se petrece cu statutul orei de religie în şcoala publică şi cu miile de profesori, indiferent de confesiune, este un scandal căruia nu i se spune pe numele său adevărat: victoria intoleranţei. Un asemenea triumf are întemeierea legală pe care nu o contestăm ca atare. Ar fi, până la un punct, şi inutil. Deloc lipsită de relevanţă este însă interogarea bazei culturale a situaţiei în care am ajuns. În esenţă, asistăm la un război dus cu arme aparent neutre – hotărâri judecătoreşti –, dar care vizează concret locul şi rolul religiei în societate. De la instaurarea regimului comunist şi al ateismului său programatic, nu am mai fost confruntaţi cu aşa ceva. La un sfert de secol de la recâştigarea libertăţii, vedem cum aceasta este deturnată fundamental. Libertatea de a nu avea nicio credinţă nu se poate impune prin îngrădirea exprimării identităţii religioase a celorlalţi. Majoritatea este obligată să se justifice şi, pentru a nu leza minoritatea, să se retragă, să se replieze, să se explice, să se justifice. Faptul de a avea şi unii dascăli neinspiraţi sau pasaje de manuale scrise pur şi simplu prost nu reprezintă alibiul de a evacua ora de religie. Ar fi ca şi când, confruntaţi cu parlamentari corupţi, am cere suspendarea parlamentarismului. Se operează aici în mod vădit cu inversarea raportului dintre cauză şi efect. În context european, evoluţia de la Bucureşti este în răspăr cu tendinţa internaţională. Majoritatea ţărilor Uniunii Europene susţin predarea religiei în şcolile publice. Mai mult, pentru a controla conţinuturile orelor de religie ale elevilor musulmani, din ce în ce mai multe state fac loc Islamului în planul de învăţământ. Demersul se doreşte un pas preliminar important în integrarea alogenilor în societăţile-gazdă. Logica este simplă: nu trebuie să îţi fie ruşine de tine însuţi, să te ascunzi, ci să iei act, asemeni altora, de ingredientele identităţii tale. Cel târziu după atentatele de la Paris, trebuie să repunem în discuţie raportul modernităţii însăşi cu religia. Modernitatea europeană, altminteri decât cea americană, are un afect antireligios constitutiv. Proba maturităţii rezidă de aceea în puterea de a nu reacţiona după acest tipar steril. Cu fiecare gest intolerant – de la evacuarea simbolurilor şi până la scoaterea, de pe o zi pe alta, a religiei din şcoala publică –, modernitatea îşi trădează slăbiciunea, confirmând boala ei din copilărie. Or, neputinţa acceptării şi altor explicaţii ale lumii este un sindrom totalitar care atrage după sine reacţii pe măsură. 
Radu Preda

Citeste mai mult: adev.ro/nk0gzd
Home News Economie Internaţional Educaţie Tech Life&Style Sănătate Cultură Entertainment Arte Cărţi Teatru Istorie Spiritualitate Patrimoniu Radu Preda Radu Preda Victoria intoleranţei 19 februarie 2015, 10:17 Citesc mai târziu download pdf print article Articol Comentarii 22 citeste totul despre: ora de religie intoleranta ateism credinta musulmani atentate paris +1 (17 voturi) 8 share 0 inShare 12 Live Aboneaza-te la newsletter Abonare Ceea ce se petrece cu statutul orei de religie în şcoala publică şi cu miile de profesori, indiferent de confesiune, este un scandal căruia nu i se spune pe numele său adevărat: victoria intoleranţei. De acelasi autor Crima de stat Muzeul Comunismului în România. Un decalog Confuzii primejdioase Un asemenea triumf are întemeierea legală pe care nu o contestăm ca atare. Ar fi, până la un punct, şi inutil. Deloc lipsită de relevanţă este însă interogarea bazei culturale a situaţiei în care am ajuns. În esenţă, asistăm la un război dus cu arme aparent neutre – hotărâri judecătoreşti –, dar care vizează concret locul şi rolul religiei în societate. De la instaurarea regimului comunist şi al ateismului său programatic, nu am mai fost confruntaţi cu aşa ceva. La un sfert de secol de la recâştigarea libertăţii, vedem cum aceasta este deturnată fundamental. Libertatea de a nu avea nicio credinţă nu se poate impune prin îngrădirea exprimării identităţii religioase a celorlalţi. Majoritatea este obligată să se justifice şi, pentru a nu leza minoritatea, să se retragă, să se replieze, să se explice, să se justifice. Faptul de a avea şi unii dascăli neinspiraţi sau pasaje de manuale scrise pur şi simplu prost nu reprezintă alibiul de a evacua ora de religie. Ar fi ca şi când, confruntaţi cu parlamentari corupţi, am cere suspendarea parlamentarismului. Se operează aici în mod vădit cu inversarea raportului dintre cauză şi efect. În context european, evoluţia de la Bucureşti este în răspăr cu tendinţa internaţională. Majoritatea ţărilor Uniunii Europene susţin predarea religiei în şcolile publice. Mai mult, pentru a controla conţinuturile orelor de religie ale elevilor musulmani, din ce în ce mai multe state fac loc Islamului în planul de învăţământ. Demersul se doreşte un pas preliminar important în integrarea alogenilor în societăţile-gazdă. Logica este simplă: nu trebuie să îţi fie ruşine de tine însuţi, să te ascunzi, ci să iei act, asemeni altora, de ingredientele identităţii tale. Cel târziu după atentatele de la Paris, trebuie să repunem în discuţie raportul modernităţii însăşi cu religia. Modernitatea europeană, altminteri decât cea americană, are un afect antireligios constitutiv. Proba maturităţii rezidă de aceea în puterea de a nu reacţiona după acest tipar steril. Cu fiecare gest intolerant – de la evacuarea simbolurilor şi până la scoaterea, de pe o zi pe alta, a religiei din şcoala publică –, modernitatea îşi trădează slăbiciunea, confirmând boala ei din copilărie. Or, neputinţa acceptării şi altor explicaţii ale lumii este un sindrom totalitar care atrage după sine reacţii pe măsură.

Citeste mai mult: adev.ro/nk0gzd
Home News Economie Internaţional Educaţie Tech Life&Style Sănătate Cultură Entertainment Arte Cărţi Teatru Istorie Spiritualitate Patrimoniu Radu Preda Radu Preda Victoria intoleranţei 19 februarie 2015, 10:17 Citesc mai târziu download pdf print article Articol Comentarii 22 citeste totul despre: ora de religie intoleranta ateism credinta musulmani atentate paris +1 (17 voturi) 8 share 0 inShare 12 Live Aboneaza-te la newsletter Abonare Ceea ce se petrece cu statutul orei de religie în şcoala publică şi cu miile de profesori, indiferent de confesiune, este un scandal căruia nu i se spune pe numele său adevărat: victoria intoleranţei. De acelasi autor Crima de stat Muzeul Comunismului în România. Un decalog Confuzii primejdioase Un asemenea triumf are întemeierea legală pe care nu o contestăm ca atare. Ar fi, până la un punct, şi inutil. Deloc lipsită de relevanţă este însă interogarea bazei culturale a situaţiei în care am ajuns. În esenţă, asistăm la un război dus cu arme aparent neutre – hotărâri judecătoreşti –, dar care vizează concret locul şi rolul religiei în societate. De la instaurarea regimului comunist şi al ateismului său programatic, nu am mai fost confruntaţi cu aşa ceva. La un sfert de secol de la recâştigarea libertăţii, vedem cum aceasta este deturnată fundamental. Libertatea de a nu avea nicio credinţă nu se poate impune prin îngrădirea exprimării identităţii religioase a celorlalţi. Majoritatea este obligată să se justifice şi, pentru a nu leza minoritatea, să se retragă, să se replieze, să se explice, să se justifice. Faptul de a avea şi unii dascăli neinspiraţi sau pasaje de manuale scrise pur şi simplu prost nu reprezintă alibiul de a evacua ora de religie. Ar fi ca şi când, confruntaţi cu parlamentari corupţi, am cere suspendarea parlamentarismului. Se operează aici în mod vădit cu inversarea raportului dintre cauză şi efect. În context european, evoluţia de la Bucureşti este în răspăr cu tendinţa internaţională. Majoritatea ţărilor Uniunii Europene susţin predarea religiei în şcolile publice. Mai mult, pentru a controla conţinuturile orelor de religie ale elevilor musulmani, din ce în ce mai multe state fac loc Islamului în planul de învăţământ. Demersul se doreşte un pas preliminar important în integrarea alogenilor în societăţile-gazdă. Logica este simplă: nu trebuie să îţi fie ruşine de tine însuţi, să te ascunzi, ci să iei act, asemeni altora, de ingredientele identităţii tale. Cel târziu după atentatele de la Paris, trebuie să repunem în discuţie raportul modernităţii însăşi cu religia. Modernitatea europeană, altminteri decât cea americană, are un afect antireligios constitutiv. Proba maturităţii rezidă de aceea în puterea de a nu reacţiona după acest tipar steril. Cu fiecare gest intolerant – de la evacuarea simbolurilor şi până la scoaterea, de pe o zi pe alta, a religiei din şcoala publică –, modernitatea îşi trădează slăbiciunea, confirmând boala ei din copilărie. Or, neputinţa acceptării şi altor explicaţii ale lumii este un sindrom totalitar care atrage după sine reacţii pe măsură.

Citeste mai mult: adev.ro/nk0gzd