duminică, 22 februarie 2015

Cerere pentru… viață!

Nicolae Pintilie: 
„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu.”
Mai-marii de la Educaţie s-au răzgândit. Li s-a părut lor, aşa deodată, că ar fi mai bine să bulverseze câteva milioane de copii şi câteva mii de profesori. Decizia – până pe 6 martie, aproximativ 2.000.000 de părinţi trebuie să dea un răspuns în legătură cu ora de religie! Cu toate că Ministerul Educaţiei comunicase în mod oficial că aceste cereri se vor depune începând cu septembrie 2015! Iată cum un oficial din minister declara cu lejeritate despre modificarea de ultimă oră: „Am dori să lăsăm un timp părinţilor să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să o depună. Există un formular pe care noi l-am transmis şi care spune foarte simplu: «Doresc ca fiul/fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul…», cel pe care îl alege părintele elevului. E foarte simplu. După 7 martie vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii”.
Simplu o fi? Simplu, când toate forţele media, toţi formatorii de opinie, mediul online şi televiziunile nu au alt subiect decât „mitul orei de religie”?
Au curs râuri de tuş şi de o parte, şi de cealaltă. Argumente pro şi contra, parcă toată stabilitatea ţării acesteia ar sta într-o smerită oră de şcoală, în care un profesor traduce în limba copiilor o firimitură despre Dumnezeu. Povara a fost mutată de pe umerii autorităţilor pe umerii deja prea împovăraţi ai părinţilor. Este mai uşor să zici „părinţii decid”. Acei părinţi bombardaţi cu informaţii care mai de care mai acuzatoare la adresa orei de religie.

Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet

Aceste rânduri sunt izvorâte din condeiul unui tată de viitoare şcolăriţă. Un tată care, ca şi alte milioane din ţara acesta, îşi doreşte că odrasla să înţeleagă acea firimitură de Dumnezeu. Până la urmă, de ce credem şi mărturisim că ora de religie este importantă? Păi, să ne uităm un pic la generaţiile părinţilor noştri, cărora la şcoală li se spuneau „poveşti adevărate” cu tătuca Stalin. Cunosc mulţi care acum îşi doresc din tot sufletul să se integreze în sânul Bisericii, dar cărora le este foarte greu, pentru „nu prea ştiu cum stă treaba cu Dumnezeu şi Biserica”. Ar vrea să creadă, ar vrea să vină să se spovedească, dar nu ştiu cum să înceapă. Le este frică, ruşine… deşi inima şi conştiinţa le spun altceva. De ce trec prin acest chin? Pentru că, la timpul cuvenit, nu le-a vorbit nimeni despre bucățica de Dumnezeu!
După 50 de ani de comunism ateu şi materialist, avem totuşi creştini în bisericile noastre, care înţeleg şi trăiesc misterul dumnezeieştii Liturghii, meritul mamelor şi bunicilor creştine care le-au spus acasă: „Lasă pe Stalin şi îngenunchează înaintea icoanei sfinte, ea este viaţa!”. Deci, familia a fost cutia cu zestre a Bisericii, însă nu toţi au beneficiat de comoara credinţei din familie…
Dragi părinţi, timp nu avem niciodată destul, ca să vorbim copiilor noştri. Serviciul, grijile cotidiene, care nu sunt deloc puţine, ne apasă pe fiecare. Câţi dintre noi mai avem timp să le vorbim despre Dumnezeu şi despre taina Sa? Şansa lor este smerita oră de religie – ca pe viitor să ştie pe unde este uşa bisericii! Viaţa devine de la zi la zi mai antrenantă, mai nebună. Vor creşte fără Dumnezeu. Va veni vreme de încercare şi de necazuri, vor căuta să se așeze în genunchi şi nu vor şti ce să spună… sau cu care mână să Îl invoce pe Dumnezeu, prin Sfânta Cruce.
Gândiţi-vă că îi lăsaţi complet nepregătiţi la cel mai important capitol al vieţii lor. Limba maternă îl ajută pe copil să scrie corect, să se poată exprima. Matematica îl învaţă să numere, să calculeze, dar nu toţi elevii vor fi matematicieni. Fizica îi va învăţa fenomenele naturii şi legile ei. Logica şi filosofia îi vor ajuta să raţioneze corect şi să vadă relaţiile interpersonale prin altă prismă. Însă, nici una dintre aceste materii, absolut necesare pentru formarea lor, nu îi va învăţa să se aşeze în genunchi – să stea de vorbă cu Maica Domnului, atunci când sufletul le va fi copleșit de durere!
Într-o societate profund marcată de relativism moral, în care nu mai ştim să deosebim binele de rău şi să rezistăm răului mascat în bine, copiii şi tinerii au nevoie de un cadru moral solid. Ştiţi ce îi aşteaptă pe copiii noştri? Li se pregătesc şcoli cu tablouri cu mari „gânditori precum Friedrich Nietzsche”, legi europene precum rapoartele Zuber şi Tarabella, care susţin lucruri înfricoşătoare: finanţarea avortului şi contracepţiei din banii publici, avortul este un „drept al femeii”, impunerea „teoriei genului” în şcoli, familia cu o compoziţie „diversă“ – părinte 1 şi părinte 2, nu mamă şi tată…
Nu sunt poveşti de speriat părinţii, ci vorbim despre realitatea zilei de mâine, zi în care vor trăi copiii şi nepoţii noştri. Şansa lor? Familia şi şcoala sănătoasă! Iar dacă familia se dovedeşte, de multe ori, neputincioasă, sarcina cade pe umerii unui sistem educaţional care nu le va vorbi de Dumnezeu!
Dragi profesori şi factori decizionali în privinţa orei de religie! La ce vă gândiţi când auziţi cuvântul Crăciun? La fel ca şi noi: la bucurie, daruri, colinde, familie întregită, Hristos prunc în ieslea Betleemului! Dar când auziţi Paşti? Lumină, speranţă, Înviere, ouă roşii, bucuria de a ne întâlni la mormintele celor dragi! Fraţilor, dacă pierdem cele două valori – familia creştină şi firimitura de Dumnezeu împărtăşită la ora de religie – , nepoţii noştri vor cunoaşte toate aceste bucurii doar din cărţile de istorie! Priviţi un pic spre Occident. Au ei de toate, dar nu mai au familie, nu mai au sărbătoare, nu mai au noţiunea de sacru, bucuria e la mall!
Fraţi români, alegeţi viaţa! Rupeţi câteva dintre momentele activităţilor solicitante şi depuneţi o cerere pentru viaţă! Dacă aşa am ajuns, putem să demonstrăm că iubim viaţa copiilor noştri. Este una dintre investiţiile hotărâtoare în viitorul lor! Să o faceţi cu toată credinţa şi nădejdea… pentru că alegeţi viaţa!
Părinţii care optează pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună la unităţile de învăţământ o cerere până la data de 6 martie. Potrivit subsecretarului de stat Liliana Preoteasa, ministerul a transmis inspectoratelor un model de formular ce trebuie completat de către părinţi, informează „Ziarul Lumina”.
Pentru participarea copiilor la ora de religie este necesară completarea unei cereri din partea părinţilor până la data de 6 martie la unităţile de învăţământ unde studiază.Noi am solicitat inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale a României. Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede ca să clarificăm această situaţie, pe de altă parte, am dori totuşi să lăsăm un timp părinţilor, unii pot fi plecaţi din localitate“, a declarat marţi doamna Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), la dezbaterea din Comisia de învăţământ despre ora de religie, citată de Agerpres.
Demnitarul a subliniat că există un formular-tip pe care ministerul l-a transmis inspectoratelor şcolare judeţene şi în care părintele completează cu numele/prenumele fiului/fiicei care doreşte să participe la ora de religie, alegând, totodată, cultul pe care şi-l alege. Subsecretarul de stat a mai apreciat că în acest moment ministerul aşteaptă decizia Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei, incriminată de decizia de neconstituţionalitate, iar „ministerul va pune în practică acele prevederi”.
La dezbaterile de marţi din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a participat şi părintele Ionuţ Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, care a spus că este firesc ca înscrierea la orele de religie să se facă pe etape mai mari de timp. Patriarhia Română cere ca înscrierea să se facă pe toată perioada şcolarizării într-o unitate de învăţământ. Curtea Constituţională a României (CCR) a spus ceea ce avea de spus, în momentul de faţă respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită Bisericii, părinţilor, neorganizat, să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizaţie. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, aşa cum a spus CCR, şi este opţională pentru părinte şi ea face parte din oferta educaţională a şcolilor“, a mai spus preotul Ionuţ Corduneanu.
În acelaşi timp, doamna Liana Stanciu, reprezentantul Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“, a susţinut că educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate. „Susţinem îmbunătăţirea calităţii orei de religie, dar în acelaşi timp susţinem menţinerea rolului şi importanţei acestei discipline în învăţământul din România“, a subliniat Liana Stanciu.
Legea educaţiei prevede că, în învăţământul primar şi gimnazial, o clasă nu poate avea mai puţin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai puţin de 15 elevi, scrie hotnews.ro. Pentru situaţiile în care vor exista clase cu mai puţin de 12 opţiuni pentru ora de religie, ministrul educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, nu a dat un răspuns tranşant: „Este greu de răspuns, pentru că ar însemna să anticipăm rezultatul acestei interogări. În condiţiile în care am precizat că Ministerul Educaţiei nu iniţiază modificări în timpul anului şcolar, suntem obligaţi să luăm măsuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei iniţiative care nu aparţine Ministerului Educaţiei, dar care trebuie să fie pusă în aplicare“, a spus ministrul educaţiei, citat de aceeaşi sursă.
Sursa: basilica.ro

application/pdf iconcerere_tip_or_2015c.pdf

În Capitală s-au constituit joi, 19 februarie, primele filiale ale Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), aferente sectoarelor 1, 2, 3 şi 6. Ieri, 20 februarie, s-a constituit filiala Sector 5, iar luni, 23 februarie, va avea loc şedinţa de constituire a filialei Sector 4.

APOR – filiala Sector 1

Aproximativ 150 de părinţi din Sectorul 1 Capitală, care susţin ora de religie, s-au adunat joi seara în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu“. Aceştia au înfiinţat Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie – filiala Sector 1, pentru care au ales ca preşedinte pe Ioana Popescu, trei vicepreşedinţi: Alina Bogus, Nicoleta Lepădatu şi pr. Radu Petre Mureşan, un secretar, Violeta Bălan, şi un cenzor, Luminiţa Gheorghe. La eveniment au fost prezenţi Liana Stanciu, preşedinte APOR, Romeo Moşoiu, vicepreşedinte APOR, Ioan Ţoca, directorul colegiului, Cristinel Rusu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureş-tilor şi pr. Dan Toader, protoiereul Protopopiatului Sector 1 Capitală.
Liana Stanciu le-a explicat celor prezenţi de ce este necesară înfiinţarea unei asociaţii a părinţilor pentru ora de religie: „Părinţii sunt cei care decid, cel puţin până pe la 16 ani, ce se întâmplă cu copiii lor. Dacă până acum lucrurile erau clare, totul era obligatoriu şi normal, acum lucrurile s-au schimbat: ei trebuie să-şi exprime acordul. Este momentul în care noi trebuie să arătăm că ne pasă de educaţia copiilor noştri, că ne pasă de felul în care ei vor creşte şi de felul în care valorile vor fi aşezate în mintea şi în sufletul lor. E momentul ca noi, părinţii, să fim mai uniţi în jurul copiilor noştri pentru a decide soarta uneia dintre cele mai importante materii din viaţa şi din educaţia lor, ora de religie“.
Romeo Moşoiu i-a îndemnat pe membrii asociaţiei să depună cererea pentru ora de religie la şcolile unde învaţă copiii lor şi să le explice şi celorlalţi părinţi necesitatea acestui demers până la data de 6 martie: „Este dreptul nostru de părinţi ca în şcolile din România să existe în continuare ora de religie. Această oră este importantă pentru noi, pentru învăţământul românesc şi mai ales este importantă pentru copiii noştri“. Vicepreşedintele APOR şi-a manifestat bucuria şi mulţumirea pentru faptul că Sfântul Sinod şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au binecuvântat înfiinţarea acestei asociaţii. „Considerăm că întotdeauna lucrul bun este bine să-l începi cu binecuvântare, să-l începi cu Dumnezeu, cum se spune. Plecăm la drum cu credinţa în Dumnezeu că ceea ce facem vrem să facem spre binele copiilor noştri“. Romeo Moşoiu a vorbit şi despre aşteptările pe care le are de la noii membri: „Ne dorim o organizaţie vie, o organizaţie a laicatului, o organizaţie a părinţilor. Ne dorim să fie o organizaţie autentică şi cu oameni care doresc cu adevărat să contribuie la dezvoltarea organizaţiei, să ne ajute şi să ne sprijinim unii pe alţii la nivel de şcoală. Ne dorim foarte mult ca această organizaţie a noastră, a părinţilor, să ajungă în şcoli“. „Dacă sunt părinte de copil trebuie să-mi asum până la capăt şi credinţa, şi religia. Eu doresc ora de religie şi aştept o atitudine mai clară a noastră pentru ora de religie de aici înainte, responsabilă, mărturisitoare, să convingă şi pe alţii. Am câştigat un drept în 1990 cu multă graţie şi cu multă bucurie şi astăzi văd că a ajuns în dizgraţie“, a spus pr. protoiereu Dan Toader.
Părinţii din Sectorul 1 care vor să se înscrie în filială pot afla mai multe detalii la nu-mărul de telefon: 0721.779.301.

APOR – filiala Sector 2

Părinţii elevilor înscrişi la şcolile şi liceele din Sectorul 2 Capitală s-au întrunit joi la Şcoala Centrală pentru a înfiinţa Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie – filiala Sector 2 Bucureşti. Aceasta a fost validată de cei aproximativ 100 de părinţi prezenţi şi este condusă de dr. Traian Login – preşedinte, Anca Sigartău şi Iulian Capsali – vicepreşedinţi. La întrunire au participat pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, care a subliniat că în toate aceste demersuri este nevoie şi de rugăciune, pr. Ionuţ Corduneanu, vicar patriarhal administrativ, care a explicat situaţia orei de religie azi, şi Nicoleta Bucur, fondator şi secretar al APOR, care a îndemnat părinţii să se implice în susţinerea orei de religie şi, mai ales, a dreptului fiecărui copil de a creşte într-un mediu în care societatea să aibă valori la care să se raporteze. „Noi, părinţii, trebuie să ne implicăm pentru că problemele nu se rezolvă de la sine. Societatea românească aşteaptă ca altcineva să rezolve problema. Mereu aşteptăm o persoană mesianică, dar ea nu vine. De aceea, noi trebuie să facem ceva ca să oferim o soluţie, să spunem asta ne place, asta nu ne place, iar constituirea unei asociaţii a părinţilor este necesară fiindcă trebuie să fie discutate şi celelalte probleme ale învăţământului românesc, deoarece ora de religie nu este singura disciplină care întâmpină probleme“, a subliniat Nicoleta Bucur, secretar APOR.
Într-un asemenea moment, a spus Anca Sigartău, vicepreşedinte al APOR – filiala Sector 2, „este foarte important să susţinem ora de religie pentru că nu mai putem sta deoparte“, iar Iulian Capsali, vicepreşedinte al filialei, a precizat că „atâta vreme cât copiii sunt creştini, ei trebuie să studieze la ora de religie credinţa în care au fost bo-tezaţi, măcar o oră pe săptămână, pentru că sunt state europene unde se fac trei ore de religie pe săptămână. De aceea, este complet nefiresc să nu fie ora de religie, mai ales când avem un popor de 18 milioane, se pare, de ortodocşi şi este normal ca această oră să fie pre-zentă în curriculă“.
Toţi părinţii prezenţi au pledat pentru ora de religie fiindcă „educaţia religioasă este singura oră din curriculum naţional care abordează în mod serios existenţa vieţii şi a omului“, după cum a subliniat Florica Mirică, economist. Părinţii din Sectorul 2 care vor să se înscrie în filială pot afla mai multe detalii la numărul de telefon: 0726.191.132.

APOR – filiala Sector 3

La Şcoala Gimnazială „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bucureşti a avut loc joi seara şedinţa de constituire a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie – filiala Sector 3 Capitală. Părinţii care doresc să se studieze religia în continuare la şcoală i-au ales pe cei şase reprezentanţi în consiliul director al filialei Sector 3. În deschiderea întâlnirii, părintele diacon George Jambore, de la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a prezentat statutul APOR, precum şi îndatoririle pe care membrii acestei asociaţii trebuie să le îndeplinească, în special promovarea în rândul părinţilor a cererii-tip pentru înscrierea copiilor la ora de religie. Părintele diacon le-a spus părinţilor că susţinerea orei de religie în contextul actual este un moment important şi un examen de trecut pentru părinţi şi profesori: „Este un moment foarte important, poate unul dintre cele mai serioase de după 1990, un examen pe care trebuie să îl dăm la nivel instituţional şi la nivel personal. Decizia are implicaţii foarte serioase şi depinde de noi, ca părinţi, cum ne mobilizăm şi răspundem unor solicitări. Este prima activitate a părinţilor în sprijinul orei de religie“. Prezentă la această întâlnire, prof. Cristina Benga, vicepreşedinte APOR, a vorbit despre chemarea părinţilor pentru a sprijini prin acest demers şcoala, ca mediu de formare al propriilor lor copii. „Ascultând cele spuse de părinţi, este foarte frumos să constatăm că până acum Biserica ne-a unit pe toţi, dar este foarte important ca după 25 de ani de la Revoluţie să constatăm că şi Şcoala ne uneşte. Dacă Şcoala are sarcina de a forma caractere, acum are şi rolul de a ne trezi la realitate ca să înţelegem că avem un scop dublu, nu numai de a ne ocupa de educaţia copiilor de acasă, ci să sprijinim instituţiile care conduc şi finalizează ceea ce am început noi“, a spus Cristina Benga. De asemenea, părintele Vasile Gavrilă, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, a spus că părinţii trebuie să lupte pentru drepturile copiilor la o formare completă, în ciuda tuturor opreliştilor: „Această iniţiativă dă expresie voinţei dumneavoastră de părinţi creştini, care aveţi dreptul de a vă bucura de cadrul legal şi pedagogic educaţional în care trebuie să se facă o educaţie sănătoasă şi completă a copiilor. Demersul şi obiectivul APOR este să trezească conştiinţa părinţilor pentru că, în definitiv, ei sunt responsabili de educaţia copiilor“. Părinţii ai căror copii studiază la şcoli din Sectorul 3 Capitală şi doresc să se înscrie în APOR – filiala Sector 3 pot lua legătura cu Camelia Raiciu (tel. 0723.330.470; mail: liliana_raiciu@yahoo.com), preşedintele acestei filiale a APOR, precum şi cu părintele diacon Mina Stavără (0721.461.242; mail:minastavara@yahoo.com), secretarul filialei.

APOR – filiala Sector 6

La Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ din Sectorul 6 Capitală a avut loc joi seară şedinţa de constituire a filialei de sector a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. La întrunire au participat aproximativ 50 de părinţi ai copiilor din şcolile şi liceele Sectorului 6. Romeo Moşoiu, vicepreşedintele APOR, le-a explicat părinţilor prezenţi modalitatea de înfiinţare a unei asociaţii şi necesitatea disponibilităţii din partea cât mai multor persoane care să sprijine, fiecare în şcoala unde are copii, informarea părinţilor privind înscrierea copiilor la ora de religie, până în data de 6 martie 2015. La întrunire au participat şi pr. protoiereu Costel Burlacu, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu şi directorul Şcolii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Daniela Ţăpârdea. Celor prezenţi le-a vorbit şi Adrian Lemeni, consilier patriarhal coordonator la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care i-a îndemnat să nu aibă nici o reţinere în a-şi exercita dreptul constituţional şi de a-l promova printre ceilalţi părinţi, prin asociaţia lor. Au luat cuvântul şi câţiva părinţi ai copiilor din sector, care şi-au exprimat nedumerirea pentru felul în care se produce această modificare în procesul educaţional. Elisabeta G., care are copii la Şcoala Nr. 117, a spus că „tradiţia şi religia înseamnă foarte mult pentru mine; nu este normal ca cei mici să fie educaţi doar de televizor şi să nu aibă şi o altă perspectivă asupra vieţii”.
După intervenţiile preliminare, s-au făcut alegerile pentru conducerea filialei Sector 6 a APOR. În funcţia de preşedinte a fost ales cu majoritate de voturi Marius Bârlădeanu, iar în funcţiile de vicepreşedinţi, secretar şi cenzor au fost aleşi: Daniel Udişteanu, pr. Visarion Alexa, Mariana Udiş-teanu, Cătălin Scade, Simona Pârvu, Ionuţ Iancu.
Cătălin Scade a afirmat că este foarte importantă implicarea în mediul online a celor care doresc să promoveze înscrierea copiilor la ora de religie, deoarece paginile de socializare virtuală şi-au demonstrat eficienţa în timp. Părinţii din Sectorul 6 Capitală care doresc să sprijine ora de religie sunt aşteptaţi şi invitaţi să ia legătura cu filiala asociaţiei din acest sector la numărul de telefon 0744.483.905 sau la adresa de mail aporsector6@gmail.com.

Joi seara, în Sala „Meridian“ a Bibliotecii „Nicolae Iorga“ din Ploieşti a avut loc şedinţa de înfiinţare a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie – filiala pe judeţul Prahova. În urma propunerilor făcute, părinţii şi-au ales următoarea structură de conducere: preşedinte – Mihai Coadă; vicepreşedinţi – Natalia Toma Bogdan, Nicolae Andrei, Ionuţ Iftimie; secretar – Dana Ştefan (tel: 0728.950.072, mail: dana_stefan_14@yahoo.com); cenzor – Stelian Ivancea.
Diac. George Aniculoaie,
Ioan Buşagă, Marius Nedelcu, pr. Eugeniu Rogoti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu