miercuri, 18 februarie 2015

Deputatul Daniel Gheorghe, o nouă poziție în apărarea educației religioase. Atacul la ora de religie are ca finalitate „decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice”

Foarte tânărul deputat Daniel Gheorghe (PNL, Ilfov) dovedește că este mai înțelept și că are mai mult caracter decât numeroși colegi ai săi mai vârstnici. Pentru a doua oară Daniel Gheorghe ia o poziție foarte bună intervenind în disputa privind ora de religie, printr-o declarație politică rostită în plenul Camerei Deputaților (prima o găsiți aici).
Punctele esențiale ale declarației:
  1. decizia Curţii Constituţionale a creat o situaţie ambiguă, din cauza faptului că ora rămâne „obligatorie pentru profesori, dar opţională pentru elevi”.
  2. religia este „o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală”,
  3. miza atacării acestui orei de religie este „decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice”.
  4. preşedintele Klaus Iohannis este rugat să medieze, „în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională”.
  5. „rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste”.
  6. materialismul și dogmatismul secularist nu pot fi „o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință”.

Declarație politică a deputatului PNL Daniel Gheorghe: Religia în școală, prioritate națională

Decizia Curții Constituționale cu privire la studiul religiei în școli dă naștere unor noi semne de întrebare asupra a ceea ce înseamnă rolul educației religioase în sistemul public românesc, un sistem public ce nu trebuie uitat că este beneficiarul contribuțiilor bugetare ale celor minim 99% din cetățenii români care aparțin celor 16 culte recunoscute legal.
Conform motivației emise de Curtea Constituțională disciplina ”Religie” va rămâne în trunchiul de bază al programei școlare, însă sistemul de alegere devine invers față de acum, astfel că opțiunea urmând să fie făcută de acum înainte de părinții elevilor care doresc să urmeze cursul de religie și nu părinții celor care nu intenționează să meargă la ora de religie. Situația creată în acest mod are un caracter ambiguu, ora fiind obligatorie pentru profesori, dar opțională pentru elevi, și de aceea cred că unică soluție de deblocare o reprezintă găsirea unei șanse de mediere a acestei chestiuni complicate. Spun acest lucru deoarece consider că miza reală a inițiativei atacării studiului religiei pe calea instanțelor legale, în condițiile în care religia este o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală, nu este doar respingerea valorilor spirituale ci este și dovada unei proiecții pe termen lung care vizează ca finalitate decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice. Nu cred că pe viitor pentru România soluția va putea fi vreodată aceea a unei societăți tensionate de litigii și încrâncenată într-o confruntare permanentă ci singura șansă reală va fi aceea a înțelegerii și acceptării aproapelui într-un climat de mediere socială, toleranță reală dar și de fermitate în fața răului. Religia, astăzi în școală, înseamnă mai puțină violență și mai multă înțelegere și seninătate în România de mâine.
D-nul președinte Klaus Johannis a dovedit până acum că înțelege ideea libertății religioase și este un om deschis dialogului cu reprezentanții cultelor religioase. De aceea, în calitate de creștin-ortodox și de parlamentar al României îl invit pe d-nul președinte Johannis ca alături de CCR, Parlamentul României, Patriarhia Română și reprezentanții celorlalte culte să ia inițiativa, legitimă prerogativelor sale constituționale de a media această situație în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională. Trebuie recunoscut faptul că în ultima perioadă CCR-ul a demonstrat receptivitate cu privire la ceea ce înseamnă libertatea personală în România și cred că este timpul unui dialog susținut între CCR și Biserică, Biserica fiind pavăza tradițională și legitimă a libertății individuale în România. Cred că pe viitor rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste. Biserica a fost, este și va rămâne un factor ponderator și de stabilitate în lumea românească.
Nu cred că pentru noi, românii, alegerea materialismului și dogmatismului secularist poate fi vreodată o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință iar nu în ultimul rând pe respectul demnității factorului personal, factor creator de valori concrete sub aspectul culturii și civilizației!
Daniel Gheorghe,
Deputat PNL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu