vineri, 6 martie 2015

Aproape 90% dintre elevi raman cu ora de religie. Cifrele anuntate de ministrul Educatiei: cati parinti au semnat cererea

Aproape 90% dintre elevi vor merge la orele de religie. Parintii lor au semnat cereri, pana vineri, cand a expirat termenul de inscriere.
Pe de alta parte, alti parinti sustin ca unii profesori au transformat ora de religie intr-una de indoctrinare, in loc sa le explice copiilor doar diferenta dintre bine si rau.
''Domnul doctor a ajutat catelusul pentru ca a vazut dragostea copiilor pentru animal...asa trebuie sa avem si noi grija unul de altul''
Iata cum ar trebui sa se desfasoare o ora de religie. Pilda despre copiii care au dus la veterinar un catel ranit, pe care l-au gasit pe strada, i-a captat pe elevii scolii 50 din Capitala.
''Trebuie sa-i transmiti o informatie pornind de la bine in comparatie cu ceva...dar nu intr-atat incat sa-l cutremuri pe copil", spune Julieta Mihailescu, directorul Scolii nr.50.
La fel ca ora de educatie civica, cea de religie trebuie sa le dezvolte copiilor calitatile morale. De multe ori insa cartile sunt pline de texte si imagini care transmit mesaje violente. Aici intervine rolul dascalului, unul foarte important, care trebuie sa aleaga acele pilde, ilustratii si povesti care sa-i invete pe copii ce e bine sa faca si ce nu, dar fara sa-i sperie.
Din pacate, la catedra avem si profesori care sunt lipsiti de tact si folosesc exemple care ii sperie pe cei mici. Un parinte ne arata cateva exemple gasite in cartile mai vechi de religie, care n-ar trebui sa le fie prezentate copiilor.
''Dreptii se racoresc, pacatosii ard, fapta rea...dormitul la ora 10, fara sa te duci la biserica....7 ani a fost in scolile din Romania'', a spus parintele.
Nici cartile recente nu sunt perfecte. ''Noile manuale prezinta obsesiv copii rugandu-se...'', spun cei de la ASUR.
Asadar, nu studierea religiei ar trebui sa fie disputa, ci modalitatea de predare. Si asta pentru ca o ora in care elevii invata sa deosebeasca binele de rau e utila. Vom prezenta pe larg ce studiaza copiii in scolile noastre intr-o emisiune viitoare ''Romania, Te iubesc!''.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu